hirdetés

Gömbölyűfejű delfinek vetődtek partra az apály miatt Új-Zélandnál, a Déli-sziget Farewell Spit nevű tengerpartszakaszánál. A bajba került 49 fogascetet helyi idő szerint hétfőn reggel vette észre egy túraszervező. A csapatból kilenc példány elpusztult már – tudatta az ország természetvédelmi hivatala.

 

Nagy erőkkel igyekeznek segíteni a delfineknek, a helyszínen ahol már 65 természetvédelmi őr és rengeteg önkéntes dolgozik azon, hogy folyamatosan hűtsék és nedvesen tartsák a partra vetődött delfinek testét. A szakértők bíznak benne, hogy a dagállyal majd visszatudják a delfineket vinni a vízbe.

A közleményből kiderült, hogy a műveletet a közhasznú Jonah Projekt irányítja.

A Farewell Spit partszakaszán nem ez az első ilyen eset, nem véletlenül nevezik „delfincsapdának”, mert a vízi emlősök gyakran elakadnak az enyhén lejtő partvonalon.

Számos találgatás van arról, hogy miért vetődnek partra a delfinek: egyesek azzal magyarázzák, hogy zsákmányra vadászva kerülnek túl közel a parthoz, míg más nézetek szerint a csapat sérült tagját védik, vagy maguk a delfinek menekülnek egy ragadozó elől.
Négy évvel ezelőtt több száz gömbölyűfejű delfin rekedt a Farewell Spit partszakaszon, közülük több mint háromszázötven állat elpusztult, de közel háromszázat sikerült megmenteni.

(ajtai)