hirdetés

Mit gondolnak az európaiak a Brexitről? Felföldi József, magyar üzletember és film-, zenei producer kifejezett néhány vegyes érzést egy zene és koreográfia fúziójával, melynek címe „Brexit Ballet”. Egy magyar zenei korrajz, melyet napjaink politikai helyzete ihletett, és melyre már Anglia is felkapta a fejét. A videó alig négy hónapja került fel Youtube-ra, és ez idő alatt máris több mint 710.000 megtekintésnél jár.

Csokonai színház brexit balettA statisztikák szerint a nézők több, mint fele brit nyelvterületről való, illetve az Európai Unió más országaiban is hihetetlen gyorsasággal terjed a Brexit Balett. A videómegosztóra érkezett kommentek, és e-mailekben kapott visszajelzések alapján az európai embereket nagyon foglalkoztatja a Brexit esetleges következménye, hatása. Több nyelven jelentek meg cikket Felföldi úr szerzeményéről, többet között angolul a The Budapest Timesban, a Budapest Business Journal-ben, az EU Reporter-ben illetve a Daily News Hungary weboldalán, németül pedig a Budapest Zeitungban, ami két oldalt szentelt az alkotásnak. A Brexit Balett közvetlenül elérhető az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=1gHr55K8VqI A dal szerzője Felföldi József, egy magyar üzletember és egy olyan édességgyártó cég alapítója, mely egész Európán és a világon át exportál, az Egyesült Királyság pedig az egyik legerősebb partnere. 14 évesen egy baleset következtében elvesztette egyik szemét. Hamar túltette magát személyes, de nem tragédiaként megélt balesetén. Ekkor kapta első gitárját a nővérétől. A zene, az irodalom, és a művészetek iránti fogékonysága és elkötelezettsége azóta elkíséri mindennapjait.
Felföldi úr szabadidejében mai napig is dalokat és költeményeket ír, tehetséggondozó alapítványt működtet és szociális érzékenysége végett folyamatos adományokkal támogatja a rászorulókat. A dalt az angol ballada hagyománya ihlette, a dalszöveg az európaiak britekkel való társulásának témáit azonosítja: egy ködös sziget, egyszerre közeli és távoli; egy büszke tengerésznemzet nagy múltú történelemmel; egy összetett végzet, mely magával Európáéval fonódott össze. Tiszteletből, Felföldi József, maga énekli a szöveget angol nyelven. A dalhoz forgatott klip koreográfiáját Laczó Zsuzsa rendezte, a forgatás a Debreceni Csokonai Színház előadótermében zajlott. A zene hangulatát kifejező táncot Gall Kitti kivitelezte, aki Britanniát szimbolizálja a csupasz színpadon. Az elbeszélés a csodálat, szépség, megrázkódtatás és szomorúság kombinációját idézi.