hirdetés

Hidegrekord született Magyarországon, igen júniusban mínusz 7 fokot mértek. A 2009-es mérések óta ez a leghidegebb júniusi és nyáron mért hőmérséklet a Bükk-fensíkon..

Vasárnap hajnalban a Bükk-fennsíkon egészen mélyre süllyedt a hőmérséklet, írta a Heol Kerékgyártó Róbert, miskolci geográfus közösségi oldalon tett bejegyzésére hivatkozva, aki csapatával 2009 óta kíséri figyelemmel a Bükk-fennsík töbreinek mikroklímáját.

A ma hajnali órákban egészen mélyre süllyedt a hőmérséklet. Értéke -7.1 fok volt 4 óra 17 perckor. A 2009-es méréseink óta ez a leghidegebb júniusi és természetesen nyári mért értékünk a Vörösmeteor-töbörben – közölte a Facebookon a geográfus.

A töbör jellegzetes felszíni karsztforma, a Bükk-fennsíkon nagyjából 750 méteres magasságban lévő Nagymezőn számos ilyen kerekded, zárt szintvonalú mélyedés található. Átmérőjük a néhány méterestől a néhány száz méteresig terjed. Ezekben a lefolyástalan gödrökben speciális mikroklimatikus viszonyok uralkodnak, ennek köszönhető, hogy a töbrök alján akár nyári éjszakákon is lehetnek mínuszok. A Mohos-töbör jóval érzékenyebb a szélre, mint a zártabb jellegű Vörösmeteor, így ott ma reggelre a minimum érték “csak” -6,2 fokig zuttyant le. Ezek a hőmérsékleti értékek ilyen kis alapterületű, világviszonylatban alacsony hegységek esetében, mint a Bükk hegység, egészen elképesztőek– fogalmazott Kertékgyártó Róbert.