hirdetés

Elkelt az a fotógép, amellyel a híres szabadságharcost és forradalmárt, Che Guevarát fotózták a 60-as években. Egy online árverésen 20 200 dollárért, azaz közel hatmillió forintért adták el a Leica fényképezőgépet, amellyel Alberto Korda kubai fotós készítette a híres fotókat.

alberto-korda-fotosAz 1960-as évek ifjúsági mozgalmainak egyik ikonjává vált fényképezőgépet Dante Korda, az alkotó fia bocsátotta árverésre a Catawiki internetes portálon – tudta meg az EFE spanyol hírügynökség. A vevőről csak annyit tudni, hogy egy osztrák magánszemély.

A portré-, reklám- és divatfotózással foglalkozó, Korda művésznéven alkotó kubai fotóst, Alberto Díaz Gutiérrezt világhírűvé tette az akkor a kubai kormányban dolgozó híres szabadságharcos Che Guevara kultikussá vált portréja, amely egy havannai temetésen készült. Korda annyira elégedett volt a fényképpel, hogy minden olyan részt levágott róla, amely nem a modell forradalmi lelkesültségét hangsúlyozta.

A jövőbe tekintő, forradalmi csillagos sapkát viselő Che Guevara fényképe a politikai ellenállás nemzetközi szimbóluma lett.