hirdetés

Először találtak a világon egy elsüllyedt, de igen jó állapotban megőrződött középkori földközi-tengeri kereskedelmi vitorlást, a koggéra a Fekete-tenger bulgáriai felségvizeinek régészeti feltérképezését végző nemzetközi kutatócsoport a Black Sea M.A.P. bukkant.

kogge-fekete-tengerAz elsüllyedt hajó a Földközi-tenger nyugati térségéből, esetleg Velencéből származik, és valamikor a 13–14. században építhették.

A felfedezés globális jelentőségű, mivel a koggét ma már csak történelmi forrásokból ismerik, soha nem találtak ilyen jó állapotban megőrződött példányt – adta hírül az archaeologyinbulgaria.com régészeti hírportál.

Még az árbócai is megmaradtak a középkori koggénak. A régészcsoport szeptember 1. és 26. közötti kutatásai során több mint 40 hajóroncsot talált, köztük egy 9–10. századi bizánci, és egy 18–19. századi török hajót is. Sok közülük olyan hajótípus, amelyek csak történelmi forrásokból ismertek, de soha nem látták őket.

Elképesztően jó állapotuk annak köszönhető, hogy a Fekete-tenger 150 méter mélyen oxigénhiányos.
A hajóroncsok új adatokkal szolgálnak a Fekete-tenger mentén élő közösségek kapcsolatairól, sőt a még korábbi idők életmódjáról, tengerhajózásáról – közölték a kutatók az eredményeiket ismertető közleményükben.

Miközben a hajóroncsok többsége új felfedezés, bolgár régészek szerint a legérdekesebb leletek a középkori hajóroncsok.