hirdetés

Hatalmas megtiszteltetés érte a világhírű tudóst. David Attenborough brit természettudós és dokumentumfilmes nevét kapta egy több száz millió évvel ezelőtt élt apró tengeri rák.

David AttenboroughA rákfélét egy vulkáni hamuban felfedezett 430 millió éves lenyomat alapján azonosították a mai Anglia területén található Herefordshire megyében.

Nagyszerű dolog, hogy Sir Davidről nevezhetjük el ezt a Nagy-Britanniában talált lenyűgöző fosszíliát, olyasvalakiről, aki ilyen sokat tett azért, hogy ráirányítsa a figyelmet a Földünkre jellemző biológiai sokféleség megőrzésének fontosságára  – mondta Derek Briggs, a Yale Egyetem professzora, a rákféle felfedezéséről írt tanulmány társszerzője.

A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban közölt eredmények szerint a fosszília olyan jó állapotban maradt fenn, hogy a kutatóknak sikerült háromdimenziós modellezéssel megalkotniuk a lábait, a szemeit és a csápjait.

A Leicesteri Egyetem munkatársaként dolgozó David Siveter, a tanulmány vezető szerzője szerint mivel a fosszilis leletek között egyedülálló helyet foglal el ez a rákféle, ezért a kutatók új fajként azonosították.

A rákocska, amely a ma élő garnélák és homárok távoli rokona, a Cascolus ravitis tudományos nevet kapta. A Cascolus olyan latin szavakból származó kifejezés, amelyek óangol megfelelői alkotják az Attenborough nevet.

A ravitis pedig Leicester római nevéből származik, a Leicesteri Egyetem kampuszára utalva, ahol Attenborough felnőtt, amikor édesapja egyetemi igazgatóként dolgozott.