hirdetés

A hosszas tévézés több halálos betegséggel is összefügg, beleértve a rákot és a szívproblémákat is – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint ez a fajta kikapcsolódás 47 százalékkal növeli a betegség miatti halálozás kockázatát. De a tévézés a cukorbetegséget is előidézheti.

tévézés

Az eredmények alapján a készülék előtti ücsörgés a cukorbetegség, a májbetegség és a Parkinson-kór veszélyét is növeli.

A michigani National Cancer Institute munkatársai kimutatták, hogy napi három és fél óránál több tévézés 15 százalékkal növeli a leggyakoribb halálokok miatti távozás kockázatát azokhoz képest, akik kevesebb mint 60 percet töltenek ezzel. Hét óra televíziózás pedig már 47 százalékkal növeli a veszélyt.

A szerzők olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint például az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás.

A negatív hatás sajnos azoknál is megfigyelhető volt, akik egyébként aktívnak számítanak, ám a tévé előtt is szoktak ülni.

A következtetésekhez 221 000 ötven és hetvenegy év között személyt vettek górcső alá, akik mindannyian egészségesek voltak a megfigyelési időszak kezdetén.

A tanulmány az American Journal of Preventative Medicine című szaklapban jelent meg.

Tudjuk, hogy a tévénézés az ülő életmód egyik leggyakoribb oka, ezért feltételeztük, hogy mutatja a fizikai inaktivitás mértékét – fogalmazott a kutatást vezető dr. Sarah Keadle rákmegelőzési szakértő.

Arra buzdítunk mindenkit, hogy nézzen kevesebb tévét, a fennmaradó időben pedig menjen mozogni – összegezte a szakember.

 

(Forrás: Betegszoba.hu)