hirdetés

Trükkel próbálják a franciák visszacsalogatni az óceánba a Szajnában úszkáló orkát. Így egy speciális orra hangot utánozó trónt vetnek be. A Szajnán felfelé úszó kardszárnyú delfin már igen rossz bőrben van, nem sokáig fogja húzni, ha a trükk nem válik be.

 

Fajtársai hangját kiadó drónnal akarják a tengerbe visszacsábítani a franciaországi Szajna folyón felúszó kardszárnyú delfint, hogy megmenthessék a gyengélkedő állat életét – írja a Guardian.

A négy méteres, hím kardszárnyú delfint május 16-án látták először a Szajna torkolatánál, az állat azóta több tucat kilométert úszott árral szemben, majdnem elérve Rouen városáig.

A kardszárnyú delfinek – más néven orkák vagy gyilkos bálnák – tengeri állatok, nem tudni, ez a példány miért vette a fejébe, hogy felúszik egy folyón. Mivel a delfin nem talál megfelelő táplálékot a folyóban és az édesvíz is árt neki, az utóbbi napokban egyre rosszabb állapotba került.

Az orka kimentésére több javaslat is született. Az egyik lehetőség szerint uszályra rakták volna, ezt azonban azért vetették el, mert nagyon megviselte volna az állatot. Egy másik javaslat szerint egy hálóval kapták volna el, és azzal húzták volna vissza a tengerig. Ezt az utóbbit is elvetették most a drónos megoldás javára.

Muriel Arnal, a One Voice francia állatvédő szervezet elnöke kiemelte, hogy a hím orkák „anyuci kis fiai”, akik általában egész életükben anyjukhoz ragaszkodnak. Ezért lehet, hogy ez a hím példány most az anyja nélkül ennyire eltévedt.

 

( H.Sz.)