hirdetés

A legújabb szabályozások szigorú épületenergetikai követelményeket fogalmaznak meg az új építésű ingatlanokra vonatkozóan.

 

A jövő otthonainak az energiahatékonyság, a költségtakarékosság, a környezettudatosság jegyében kell elkészülniük. A fosszilis energiahordozók beszűkülése, a klímaválság sürgeti az energiahatékonysági megoldásokat, amelyeknek része az épületek külső hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, a fűtéskorszerűsítés.

Külső nyílászárók cseréje

Az energiahatékonyság szempontjából kihagyhatatlan a meglévő épületek külső nyílászáróinak korszerűsítése, cseréje, új építés esetén pedig az épületenergetikai előírásoknak mind jobban megfelelő ajtók és ablakok beépítése. Az Ablak Outlet prémiumminőségű nyílászárókat kínál, melyek megfelelnek a legszigorúbb előírásoknak.

Milyen követelményeknek felelnek meg a prémium ablakok? Milyen szerkezetek felelnek meg a szigorú előírásoknak? Ennek jártunk utána, mutatjuk a legfőbb tudnivalókat, tartsanak velünk.

Mit tudnak a nyílászáró szerkezetek?

A belső és külső nyílászárók gondoskodnak a lakások, épületek természetes szellőzéséről, világításáról, az ajtók biztosítják a közlekedést az egyes helyiségek, valamint a kint és bent között.

A nyílászárók összetett funkcióval rendelkeznek, nem csupán épületszerkezeti elemek, de stílusuknál fogva részt vesznek a térformálásban is.

Külső nyílászáró szerkezetekkel szembeni követelmények

A külső nyílászárókhoz soroljuk a bejárati ajtókat, az ablakokat. Ezek kialakítása egyrészt az épületek megjelenését befolyásolja, másrészt minőségén keresztül az épületek műszaki színvonalát.

A külső nyílászárókra vonatkozó műszaki követelmények:

  • energiatakarékosság
  • hővédelem
  • zajvédelem
  • mechanikai ellenálló képesség
  • biztonság és vagyonvédelem
  • tűzállóság

A nyílászárók nagy része teljesen vagy részben nyitható, és minden esetben két részből áll: egy szárny- és a záródást biztosító tokszerkezetből.

Mit kell tudnia egy prémium nyílászárónak?

A prémium minőség a műanyag nyílászárók esetében olyan magas minőségű profilokat jelent, amelyek megfelelnek a légzárás, a nedvesség elleni szigetelés, a hő- és hangszigetelés és bizonyos esetekben számos speciális, az épület funkciójának megfelelő kritériumnak, pl. füstállóság, gáz- és szilánkbiztonság, sugárvédelem.

Az ajtóknak, ablakoknak az esztétikus megjelenésen túl garantálniuk kell a tartósságot, hiszen ezeket az épületszerkezeti elemeket ideális esetben 50-100 évre választjuk.

Nyílászárók anyaga

Az egyes alapanyagok tartóssága, karbantartási igénye nagy mértékben eltérhet egymástól.

A klasszikus fa nyílászárók természetesek, esztétikusak, azonban szépségüket csak rendszeres karbantartással tudják megőrizni. Kiváló alternatívájuk lehet egy prémiumminőségű műanyag vagy alumínium nyílászáró, amely kompromisszummentes megoldást jelent.

A prémium kategória a legjobb hang- és hőszigetelő képességet jelenti mind az üvegezés, mind a tok-szárny kapcsolat tekintetében.