hirdetés

Ilyen is rég volt. Brutális árvíz, sőt vízözön öntötte el a Halál völgyét.  Közel ezer ember rekedt így a kaliforniai Death Valley Nemzeti Parkban, rengeteg autó megrongálódott. Tiszta pokol !

 

A Föld egyik legforróbb, legszárazabb helyén a látogatók és a nemzeti park munkatársainak mintegy hatvan autóját temette be a néhol egyméteres törmelék és uszadék a nemzeti park központjánál álló történelmi luxusszállodánál, a forrásokban gazdag Furnace Creek településen, a nevadai határ közelében. A villámárvizek szemetestárolókat löktek parkoló autóknak, illetve gépkocsikat egymásnak, és az árvíz több létesítményt, hotelszobát és irodát is elárasztott.

Sérülésekről nem érkezett jelentés, de mintegy ötszáz látogató és a park ugyanennyi munkatársa rekedt a nemzeti park területén, mivel minden ki- és bevezető utat lezártak a parkőrség közleménye szerint.

A villámárvizet a Furnace Creeket pénteken elérő 37 milliméteres záporeső okozta, amely csak 2 milliméterrel marad el az 1988-ban egy nap alatt lehullott csapadékrekordtól.

A Death Valley Nemzeti Parkban átlagosan egy év alatt szokott 56 milliméter eső hullani, és ezzel Észak-Amerika legszárazabb helyének számít. Furnace Creekben mérték a legmagasabb hőmérsékletet valaha a földön: 56,7 Celsius fokot.

A monszunszerű esőzések miatti villámárvizek természetesnek számítanak a Death Valley Nemzeti Parkban: a park hatalmas területén szinte minden évben előfordulnak, és ezek folyamatosan faragják, újrarajzolják a lélegzetelállító kanyonrendszert. De a pénteken tapasztalt erejű villámárvízhez hasonló utoljára 2004 augusztusában csapott le a Halál-völgyre, ami miatt tíz napra le kellett zárni a nemzeti park útjait, és két személy életét is vesztette, amikor az árvíz elsodorta gépkocsijukat.

 

( Németh A.)