hirdetés

A Spanyol Olimpiai Bizottság jelentése szerint két versenyzőjüket és az edzőjüket fegyveresek terrorizálták fényes nappal Rió utcáin. Sajnos a közbiztonság nem javult Brazíliában az elmúlt évtizedekben, és feltehetőleg a sportolók komoly célpontjai lesznek a különféle bandáknak Rióban. A fegyveres rablóbanditák jelenléte ott sajnos hétköznapiak.

Policemen patrol the Rocinha slum during the "Shock of Peace" operation to install Peacekeeping Unit (UPP) in Rio de Janeiro November 13, 2011. The introduction of the peacekeeping program in the region is part of the effort crack down on crime and ensure the security as the city prepares to host 2014 World Cup soccer matches and the 2016 Olympic Games.    REUTERS/Sergio Moraes (BRAZIL - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST)

A spanyol szövetség közleménye szerint a 2008-ban olimpiai bajnok vitorlázó, Fernando Echavarri, valamint a kétszeres világbajnok Tara Pacheco és edzőjük, Santi Lopez-Vazquez éppen reggelizni tartottak Rio de Janeiróban, amikor öt, fenyegetően viselkedő fegyveres vette őket körbe az nyílt utcán. A pisztollyal hadonászó banditák fegyvert is fogtak az olimpikonokra, de végül senkinek nem esett bántódása –derül ki a szövetség szűkszavú közleményéből.

Nem csoda, hogy a brazíliai szervezők márciusi adatai alapján egyelőre csak a belépők alig 47 százalékát értékesítették, vagyis a turisták nem igazán tolonganak Rióba az olimpiára.

A helyzeten nem javít az sem, hogy márciusban benyújtotta lemondását George Hilton brazil sportminiszter, akinek helyét átmenetileg Ricardo Leyser, a tárca magas rangú tisztségviselője vette át – közölte a belpolitikai válságba süllyedt latin-amerikai ország elnöki hivatala csupán öt hónappal a riói nyári olimpia előtt.

A több mint 200 millió lakosú dél-amerikai országban a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant korrupciós botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válság uralkodik.