hirdetés

Nyomozás indult a Vértesszőlősnél fán akadt siklóernyős mentése közben történt baleset miatt a Honvédelmi Minisztérium. Van mit tisztázni az ügyben bőven de bízunk benne nem a katonai pilótákon verik el a balhét. Az egészen biztos, hogy aki egy ejtöernyővel vagy siklóernyővel ilyen bajba kerül, azaz fennakad egy fán, az messze van az ernyőzés alaptudásától is.

 

A HM azt írta, hogy a Magyar Honvédség Légi Kutató-Mentő Központját július 5-én, a kora délutáni órákban értesítették az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai arról, hogy Vértesszőlős térségében egy siklóernyős balesetet szenvedett, a kutató-mentő szolgálat a mentési protokollnak megfelelően, a mentésirányító által meghatározottak szerint járt el.

Hozzátették, hogy a baleset körülményeit a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgálja, így az eset további körülményeiről nem adhatnak tájékoztatást.

Mint ismeretes hétfő délután, indult siklóernyőzni ismerősével. Aki szintén bajba került 200 méteres magasságban, de mentőernyőt dobott, majd sértetlenül leereszkedett az erdőbe. A két ernyő azonban fennakadt a 20-25 méter magas fákon, de le tudott mászni egy Y-ághoz körülbelül 15-20 méter magasan.

A kiérkező tűzoltók és a rendőri helyszínelők együtt felhívták a fán ülő férfit, aki közölte, hogy semmi baja, próbálja értesíteni a mentőket. Megérkezett aztán először a mentősök helikoptere. A mentőorvos jelezte, hogy úgy hallotta, útban van Pápáról egy MI-8as honvédségi helikopter, ami szerinte erre a célra alkalmatlan, elmondása szerint volt már arra példa, hogy a kollégái testi épségét veszélyeztette mentés közben a MI-8-as által keltett szél.

Tény, hogy a MI8-as helikopter rotorja igen nagy szelet tud csinálni, de ezt csak közvetlenül a gép alatti részen teszi. Ezt tapasztalt ejtöernyősként tudjuk. Az is tény, hogy a helikopter által keltett szél nem a siklóernyőt kapta fel és nem emiatt zuhant a mélybe az extrém sportoló.

A szerencsétlenül járt siklóernyős társa az egyik kereskedelmi tévének azt nyilatkozta, hogy amikor a katonai mentőhelikopter megjelent, az a rotorjával hatalmas vihart okozott, majd a szélben leszakadt a barátját tartó ág. A fán rekedt társa így 15-20 métert zuhant, a zuhanás után újra kellett éleszteni. Életveszélyes állapotban vitték kórházba, jelenleg is intenzív osztályon ápolják.

Az, hogy leszakadt egy ág, amelyen volt a bajba jutott extrém sportoló sajnálatos dolog. Azonban ez aligha a katonai mentőalakulat hibája. Ők nem voltak a fán. Nem látták milyen erős ágon tudott meghúzódni a bajba jutott siklóernyős.

Mindent egybe vetve bízunk benne, hogy a kórházban lévő férfi hamarosan felépül és ismét szerettei közt lehet.