hirdetés

Tudjuk, hogy a pezsgő francia eredetű ital, de az egész világ ismeri. Mi leginkább ünnepekkor fogyasztjuk, de a franciák szerint a nap bármelyik szaka alkalmas pezsgőivásra. 

champagne

Az élettani hatásai biztatóak. Ugyanazok, mint a bornál. Ha esténként mindennap meginnánk két pohár pezsgőt(vagy bort), és közben egészségtudatosan élnénk, hosszú életűek lehetnénk.

A pezsgő jó hatással van a szívműködésre, és elpusztítja a szervezetünkben a szabadgyököket, amelyek az öregedést és a betegségeket okozzák.

A nevét onnan kapta, hogy Champagne megyéből származik. A bor szénsavas változata errefelé már régóta közkedvelt volt. Az első pezsgőt élvezeti szándékkal a 17. században a hautvilliersi Benedek rendi apátság pincevezetője, Pierre Perignon állította elő: parafadugóval bedugaszolta az üvegpalackot, és viaszba mártott dróttal rögzítette. Amikor megkóstolta, azt mondta: „A csillagokat iszom! A pezsgő készítésének módja sokáig titok volt, csak a 18. században kezdett elterjedni.

A legjobb pezsgő, ellentétben a borral, nem a legrégebbi, hanem a legújabb évjáratú. Az igazán jó pezsgő nem műanyag dugóval, hanem parafadugóval lezárt palackban lakozik. A pezsgőt fogyasztás előtt hűtsük le! A száraz fajták 6-8 fokon, a félszáraz és félédes fajták 8-9 fokon, az édesek 10-12 fokon élvezhetők a legjobban.