hirdetés

Fiúk, férfiak. Egyetek sok paradicsomot, ha nem akartok nagy bajt a későbbiekben. A paradicsomban található tápanyagok egyike segít a férfiak időskori vizelési problémáinak megoldásában – derül ki egy friss kutatásból.

paradicsom-organikuskert

Kiderült, hogy a likopin nevű összetevő, amely a paradicsom élénkpiros színéért felelős, segít csökkenteni a prosztata növekedését. Mivel a prosztata a húgycső körül helyezkedik el, megnagyobbodása idővel a vizelési nehézségeket okozhat, ami számos idős férfi gyakori problémája.

Az Oncology and Cancer Case Reports című szaklapban publikált anyag szerint további kutatásokra van szükség, hogy a paradicsomot a gyógyászatban is fel tudják használni a prosztata megnagyobbodása ellen, de az eddigi kutatási eredmények meggyőzőnek tűnnek.

Azt eddig is tudtuk, hogy a likopin segít a prosztatarák terjedésének megakadályozásában, de új információ, hogy a prosztata kóros megnagyobbodása ellen is hatékony fegyver – mondja a kutatást vezető Hiten Patel professzor, a norvég Tromsói Egyetem Munkatársa.

A fő akadályt az jelenti, hogy a likopin sajnos elég nehezen szívódik fel a szervezetben, de a szakemberek szerint erre is születhet megoldás idővel.

(Fotó: Organikuskert)