hirdetés

Brutális adat. Jelenleg 36 ezer ember él Magyarországon jelenleg is emberkereskedelem áldozataként, míg az egész világon 40,3 millióan. Ennek csak egyik, de annál gyakoribb formája a szexuális kizsákmányolás vagy kényszerprostitúció.Kelet Magyarországon sajnos még most is előfordul, hogy a szegény családok pár tízezer forintért eladják saját gyerekeiket.

 

A Nemzetközi Migrációs Szervezet, az IOM kutatásai ezeket az eredményeket tovább részletezik: Magyarországon évente 5–20 ezer fő közé teszik a kényszerprostitúció, 10–40 ezer fő közé a munkacélú kizsákmányolás áldozatainak számát.

Az áldozattá válás okai között szerepel a magas munkanélküliség, a szegénység, az áldozatok kiszolgáltatott helyzete – erről már a Belügyminisztérium egyik anyaga számol be Emberkereskedelem elleni küzdelem Magyarországon címmel.

Az áldozatokra ösztönzően hat a jobb élet és a rövid távú meggazdagodás reménye. A legkiszolgáltatottabbak azok a lányok, akik alacsony iskolai végzettséggel, kevés munkatapasztalattal rendelkeznek, de az állami gondozásból kikerülő fiatalok is ide sorolhatóak.

Az emberkereskedelem áldozatai közé azonban sok más csoport is tartozik – emlékeztet a Belügyminisztérium anyaga. Az otthonról elszökött vagy hajléktalan fiatalok, a családon belüli erőszak, szexuális bántalmazás áldozatai, a háborús körülmények között vagy fegyveres konfliktusban élők, a társadalmi megkülönböztetésben érintettek is gyakran válnak az emberkereskedők célpontjává. Ezenkívül azok a külföldi állampolgárok, akik jelentős összeget fizettek munkaközvetítőknek vagy az utazási költségekre, nagyobb eséllyel adósodnak el az emberkereskedőknek vagy más közvetítőknek.

Az áldozatok gyakran nehézségekbe ütköznek, ha segítséget szeretnének kérni, az elkövetők ugyanis nemritkán elkobozzák a személyi azonosító okmányaikat és a pénzüket.
A statisztikai adatok ennek ellenére mást mutatnak. A rendőrség 2018-ban 47 emberkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményt vett nyilvántartásba – derül ki az amerikai nagykövetség által kiadott 2019. évi jelentésből.

Az adatok ellenére a közleményben írtak szerint Magyarország továbbra is elkötelezett az emberkereskedelem visszaszorítására irányuló erőfeszítések mellett. Az áldozatok védelme és segítése, az áldozattá válás megelőzése, az emberkereskedelemhez kapcsolódó bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonása fontos törekvés – áll a minisztérium közleményében.

Az utóbbi évek munkája egyik jelentős eredményének tekintik az év elején hatályba lépett, emberkereskedelem elleni nemzeti stratégiát, valamint az annak végrehajtásáról szóló intézkedési tervet. A stratégiában tervezett feladatok egy része jelentős költségvetést igényel, amelyet a kormány biztosít, és az ütemezés szerint rendelkezésre bocsát – derül ki a Belügyminisztérium közleményéből.

Az Esti Újság információ szerint a mai napig létező jelenség, hogy a szegény családok eladják pár tízezer forintért a gyerekeiket, akikből szintén áldozat lesz, hisz a vásárlók vagy tovább adják ezen gyerekeket, vagy épp dolgoztatják őket legfőképp a szexiparban. Az így vett fiúkat, lányokat külföldre viszik s elsősorban Olaszországba, Spanyolországba, ahol a hatóságok nem kapnak jelzést az éjszakai életből arra vonatkozóan, hogy fiatal, kiskorúak dolgoznak. Ez legfőképp az elmaradt súlyos retorziók miatt van így, hisz ezen országokban egy áldozattal nem nagyon szokás foglalkozni.

( ajtai )