hirdetés

Az idei év egyik legizgalmasabb űrkutatási eseménye következik pár órán belül. Így minden űrrajongó izgulhat. A Juno űrszonda ugyanis eléri a Jupitert, és pályára áll a gázóriás körül, hogy másfél évig vizsgálja a bolygót.

juno-origo

A NASA kutatói valószínűleg idén július 4-én csak azután fognak ünnepelni, miután a Juno űrszonda rendben megérkezik a Jupiterhez, mert ez épp egybeesik a nagy amerikai ünneplés esti tűzijátékával. Amerikai idő szerint ugyanis este fél tízkor fog ugyanis odaérni a Juno űrszonda a Jupiterhez, a pályára állás pedig egyáltalán nem lesz egyszerű, és veszélytelen sem.

A New Frontiers misszió keretein belül elindított Juno majdnem öt éve robog a Jupiter felé, és magyar idő szerint július 5-én, hajnali 4 óra 30 perc körül fogja elérni a bolygót. A gázóriás gravitációja a NASA szondáját felgyorsítja 266 kilométer per órára. Az 1600 kilós űrszonda egyébként a hangsebesség kétszáztizenötszörösével halad. Ahhoz, hogy le tudjon majd fékezni, és a bolygó körüli pályára állhasson, 35 percig fogja magát lassítani, ezzel 7900 kilogramm üzemanyagot éget majd el.

A Junónak nem lesz egyszerű dolga, mert egy úgynevezett poláris pályára kell majd állnia a Jupiter körül, mivel most először nem az Egyenlítő környékét, hanem az északi sarkvidéket vizsgálja majd az ember alkotta szonda. Ha a manőver sikerül, az űrszonda 18 hónapig fogja majd az adatokat küldeni a gázóriásról – ha pedig nem sikerül, a NASA 1,13 milliárd dolláros missziója kudarcba fullad.

(Fotó: Origó)