hirdetés

Nyílt nappal és szakmai expóval hívta fel a figyelmet a lelki egészségre és a pszichiátriai betegséggel élőkre a „HORGONY” Pszichiátriai Betegekért Közhasznú Alapítvány október 3-án, szombaton. A rendezvény sikerét mutatja, hogy nemcsak több százan vettek rajta részt, de a nyílt nap üzenete is célba talált: a látogatók csaknem száz, maguk által hajtogatott papírrepülőn osztották meg gondolataikat.

horgony alapítvány

A „Szárnyakkal a lelki egészségért” mottót kapó nyílt nap célja az volt, hogy a Horgony Alapítvány felhívja a figyelmet a lelki egészség megőrzésének jelentőségére, valamint a pszichiátriai betegséggel élőkre. Ennek érdekében a helyszínen olyan programokkal várták a Kolostorok és Kertek rendezvényhelyszínére kilátogatókat, mint pszichoedukációs előadás, relaxációs sátor, valamint kreatív, zene- és kutyaterápia. A szórakozásról emellett az értelmi és érzékszervi és pszichésen sérült fiatalokból álló Hangadók Zenekar, a Légierő Zenekar és az Ajka-Padragkút Néptáncegyüttes gondoskodott.

Porga Gyula, Veszprém város polgármestere, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében elmondta: a Horgony Alapítvány évek óta dolgozik azért, hogy felhívja a lakosság figyelmét a pszichiátriai betegségekre. Kiemelte azt is, mennyire fontos a megismerés, hiszen elfogadni csak azt tudjuk, amit ismerünk. Hozzátette, a pszichiátriai betegséggel élők itt vannak közöttünk, így különösen fontos kinyitni a kapukat és megismerni egymást.

Dr. Balczár Lajos, a Horgony Alapítvány kuratóriumi elnöke megnyitójában kiemelte, a Lelki Egészség Világnapjának egyik legfontosabb célja, hogy a lakosság felismerje a lelki egészség fontosságát, valamint bepillanthasson az ellátó szervezetek munkájába.

A nyílt napon – a kegyes időjárásnak is köszönhetően – végül több mint háromszázan fordultak meg, és a nap zárásaként csaknem száz, a rendezvény üzenetét közvetítő papírrepülőt indítottak útjukra a résztvevők és a pszichiátriai betegséggel élők. A rendezvényt dr. Balczár Lajos is sikeresnek ítélte: „Nyílt napunk sikeres volt, teljesítette a célját; a Lelki Egészség Világnapja alkalmából sikerült kicsit megismertetni az emberekkel terápiáinkat, az alapítványt és annak működését. Reméljük, jövőre több fellépővel és még több vendéggel megismételhetjük ezt a sikert, hiszen a rendezvényt hagyományteremtő céllal szerveztük.”

A Horgony Alapítvány október 9-én, pénteken jótékonysági koncerttel folytatja tájékoztató kampányát. A veszprémi Hangvillában a Bécsi Konzervatórium tehetséges diákjai, Tóth Réka, Angelo Villari, Hanna Mikschicek és Theresa Maier keltik életre többek között Beethoven, Schubert, Chopin és Bartók Béla műveit. A Horgony Alapítvány a koncert teljes bevételét a pszichiátriai betegséggel élők minél magasabb színvonalú ellátására fordítja.