hirdetés

A Bécsi Egyetem botanikus kertjébe még 2010-ben került a gigantikus virágokat hozó, hazájában szerelmi vágykeltőként ismert, orchideák királynőjének nevezett polinéziai növény. Most első alkalommal borult virágba éppen a szombattól Bécsben megrendezett Nemzetközi Orchidea- és Tillandsia kiállításra.

orchideák királynője

 

A szakértők szerint a 2015-ös forró nyár eredményeképpen alakult ki a növényen a jelenleg 1,5 méteres hajtás, amelyen 10 centiméteres virágok nőnek.

Egy ilyen nagy hajtás kialakulását hosszú idő előzi meg, ami alatt optimálisnak kell lennie a feltételeknek – magyarázta Manfred Speckmaier, a botanikus kert szakértője, a Bécsi Orchideatársaság elnöke.

A Grammatophyllum speciosum a legnagyobb és legnehezebb orchideafaj. Legnagyobb hajtásai öt méter hosszúak is lehetnek, virágzata a három métert is elérheti. A londoni Kristálypalota kiállításán 1851-ben bemutatták a faj egy példányát, amely két tonnát nyomott.

A Grammatophyllum nembe csak kevés faj tartozik, amelyek mindegyike a maláj vagy polinéziai térségben fordul elő. Bizonyos fajait orvosi célokra is használják, sőt szerelmi vágykeltőnek tartják.

(Fotó: Universität Wien)