hirdetés

Keményítenek a dopping ügyekben. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek  a WADA egész országok kizárását javasolhatja a világeseményekről, ha sok tiltott szert fogyasztó sportoló akad fenn az ellenőrzéseken. Bár eddig is meg volt ezen lehetősége a dopping ellenes ügynököknek de sosem éltek ezen szigorral, eddig.

wada

Craig Reedie, a WADA elnöke a CNN-nek adott interjújában elmondta, hogy jelenleg egy szakértői bizottság jelentésére várnak, ezután dőlhet el, hogy a WADA javasolhatja-e tényleg országok kizárását több sportágat felvonultató viadalokról.

A WADA javaslattételi joga nem új, de még egyszer sem kellett élnie vele. A szervezet a több sportágat tartalmazó esemény főszervezőjének – olimpia esetén a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak – adhatja be a kizárásra vonatkozó ajánlását.

Arra már volt példa, hogy egy adott sportág nemzetközi szövetsége saját sportágán belül eltiltson vagy kizárjon olyan országokat, amelynek sportolói túl sok pozitív doppingmintát produkálnak egy bizonyos időszak alatt.

Reedie hangsúlyozta, hogy minden lehetőséget megvizsgálnak, de szerinte lépni kell, hogy még hatékonyabb legyen a doppingolás elleni harc. Úgy gondolja, hogy az országok kizárása elrettentő erejű lehet.

Ez egy nagyon, nagyon komoly szankció, meglehetősen erős, a doppingolást visszaszorító eszköz lehet. Talán szükséges. Nem vagyok benne biztos. Ilyenre még nem került sor korábban. Meg akarom várni, mit mond a szakértő bizottság  – mondta a WADA elnöke Craig Reedie.