hirdetés

Magyarország azt szeretné elérni, hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai ne sérüljenek a brit EU-tagság megszűnésével. Orbán Viktor miniszterelnök többek közt erről is tárgyalt Theresa May kormányfővel. 
orban-es-mayA miniszterelnök szólt az amerikai elnökválasztás eredményéről is, úgy értékelve a republikánus jelölt, Donald Trump győzelmét, hogy a világnak mindig jót tett az, ha sikerült magát kiszabadítani az éppen uralkodó ideológiai irányzatok fogságából.

Orbán Viktor, aki egynapos hivatalos látogatása során Theresa May brit kormányfővel tárgyalt a Downing Streeten, a megbeszélés után, szerda este magyar újságíróknak elmondta: a találkozón egyetértés alakult ki arról, hogy a munkavállalók jogainak kérdését a viszonosság elve alapján kell kezelni, tehát ha az Európában élő britek szerzett jogai nem csorbulnak, abban az esetben a brit kormány álláspontja szerint természetszerűleg a Nagy-Britanniában dolgozó EU-állampolgárok jogai sem sérülhetnek.

Orbán Viktor szerint ez fontos eredménye volt a brit miniszterelnökkel tartott szerdai londoni megbeszélésének. Hangsúlyozta: 150 ezer azoknak a magyar állampolgároknak a száma, akik – akár Nagy-Britanniában dolgozva, akár Magyarországon működő brit tulajdonú vállalatok munkavállalóiként – Nagy-Britanniához kötődő módon keresik kenyerüket.

Nekik érdekeik vannak, amelyeket meg kell védenünk, tehát az az érdekünk, hogy a jövőben a brit–magyar kapcsolatok kereskedelmi oldala nyitott és szabad maradjon – fogalmazott a kormányfő.

Az amerikai elnökválasztás eredményéről szólva Orbán Viktor kijelentette: a világnak mindig jót tett az, ha sikerült magát kiszabadítani az éppen uralkodó ideológiai irányzatok fogságából, és vissza tudott térni a valóság talajára.

Szerintem most ez történt az Egyesült Államokban, és ez esélyt ad a nyugati világ többi térségének is arra, hogy kiszakítsa magát az ideológiák, a politikai korrektség, a valóságtól eltávolodott gondolkodás és beszédmód fogságából, és arra, hogy visszatérjünk végre a realitások talajára, és úgy tekintsünk a világra, ahogy az van – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az amerikai elnökválasztás eredményérre reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – aki szintén Londonban tárgyalt a kormányfő vezette küldöttség tagjaként – a nap folyamán magyar újságíróknak azt mondta: 
Magyarország NATO-szövetségesként készen áll arra, hogy a lehető legszorosabban együttműködjön az Egyesült Államokkal és új elnökével.

Szijjártó Péter szerint az amerikai emberek világos véleményt mondtak, és ezt természetesen mindenkinek illik tiszteletben tartania. – Nem mindennapi választási kampányt láthattunk az elmúlt egy évben, amelyet az amerikai emberek egy világos döntéssel most lezártak – fogalmazott.

Szijjártó Péter szerint egyértelmű, hogy a világra politikai és gazdasági szempontból egyaránt új korszak köszöntött, hiszen mind a világgazdaságban, mind a világpolitikában történelmi jelentőségű kihívásokkal kell szembenéznie a világ valamennyi országának.

A külgazdasági és külügyminiszter külön megemlítette a migrációval, a tömeges bevándorlással, a háborús konfliktusok kiéleződésével kapcsolatos kihívásokat. Egyértelmű, hogy e történelmi kihívások közepette új típusú politikákra, új, bátor megközelítésekre van szükség, mivel bebizonyosodott, hogy a hagyományos eszközök már nem igazán működnek – tette hozzá.