hirdetés

Olajban úszik Mauritius
2020-08-09 14:24

Dráma van a mesés turistaparadicsomban. Mauritius miniszterelnöke, Pravind Jugnauth környezeti vészhelyzetet hirdetett az országban a japán tengerjáró hajó, az MV Wakashio megfeneklése miatt. A hajóból folyamatosan olaj szivárog az Indiai-óceánba.

 

Az MV Wakashio július 25-én feneklett meg, és most már több tonnányi olaj ömlik belőle az óceánba – írja a The Guardian.

A mauritiusi természetvédelmi alap ügyvezető igazgatója, Deborah de Chazal közölte, a japán hajó négyezer tonna üzemanyagot szállított. Az ügyvezető szerint merülőfalakat helyeztek el a hajó és más kulcsfontosságú helyek, így a Kék-öböl tengeri park körül, hogy felfogják a szennyeződést. Külföldről is érkezik felszerelés és segítség, mivel Mauritiuson nincsenek meg a megfelelő eszközök az olajszennyezés kezelésére.

A Nagashiki Shipping tulajdonában lévő hajó Brazíliából tartott Szingapúrba, a baleset okát még vizsgálják. A teherhajó 20 fős legénysége sértetlenül átvészelte a balesetet, és most karanténban van az Afrika keleti partjai mellett fekvő szigeten a koronavírus-járvány miatt.

A miniszterelnök a franciák segítségét kéri abban, hogy védekezni tudjon a katasztrófa hatásai ellen. Arra hivatkoznak, hogy Mauritius mintegy 1,3 millió lakosát már így is nagyon keményen sújtotta a koronavírus-járvány, hiszen rengetegen a turizmusból élnek a szigeten.

A miniszterelnök szerint a rossz időjárás is hátráltatja a munkánkat.

( N.A .)