hirdetés

Újabb csodás felfedezés karnyújtásnyira. A Szaturnusz gyűrűi alatt ugyanis a kutatók azt feltételezik, hogy globális óceánt rejtő Enkeladusz holdja pompázik.

szaturnusz

Bár a hold és a Szaturnusz gyűrűi nagyrészt vízjégből állnak, igencsak eltérő jellegzetességeik vannak. Az apró gyűrűrészecskék túlságosan parányok, hogy megőrizzék belső hőjüket, és nincs lehetőségük felmelegedni, ezért fagyott állapotúak és geológiai szempontból holt anyagok. Az Enkeladusz viszont máig ki van téve a belsejét fűtő erőknek. Ennek folyományai a híres déli-sarki gejzírek, amelyek éppen csak kivehetőek sötét, déli íve mentén. A Cassini űrszonda kutatóinak vizsgálatai szerint az 504 kilométer átmérőjű hold folyékony víz globális óceánját rejti felszíne alatt. Ez a felfedezés egyre izgalmasabbá varázsolja a holdat, és tovább ösztönzi őket, hogy megismerjék a víz szerepét az élet kifejlődésében a Naprendszerben.

A most közzétett fotó a gyűrűk sötétbe burkolózó oldalát tárja elénk, 0,3 fokkal a gyűrűsík alól szemlélve. A fényképet 2015. július 29-én készítette a Cassini szűk látószögű kamerája látható fényben. Megközelítőleg 1 millió kilométerre járt a holdtól, a Nap–Enkeladusz–Cassini által bezárt szög, avagy fázisszög 155 fok volt. A képfelbontás képpontonként 6 kilométer.