hirdetés

Fordulat a Gyergyóból elüldözött sri-lankai katolikus pékek ügyében. Hivatalból kezdeményez büntetőjogi eljárást a gyergyóditrói ügyben a Hargita megyei rendőr-főkapitányság gyűlöletbeszéd és diszkrimináció jogcímen.

 

Mint ismeretes a sri lankai pékekre egy egyházi segédlelkész úszította a helyieket , ráadásul szerdán mintegy 200 lakos gyűlt össze a helyi művelődési ház előtt az ellen tiltakozva, hogy a Ditrói Pékség vezetője két Srí Lanka-i péket alkalmazott – közölte Gheorghe Filip, a Hargitai rendőrség szóvivője.

A rendőrség tudatta, hogy a büntetőtörvénykönyv szerint a törvényszegőkre kiróható büntetés hat hónaptól három évig terjedő börtön, illetve komoly pénzbírság lehet – írta a Főtér.

A Maszol szombaton azt jelentette: maradhat Gyergyóditróban a két Srí Lanka-i pékmester, ha a munkaadójuk nem hoz a községbe további vendégmunkásokat, és javít a munkakörülményeken – legalábbis ez a megoldás körvonalazódott a a községben szombaton tartott falugyűlésen.

A helyi közösség petícióban foglalja hétfőn össze az elvárásait a külföldieket alkalmazó vállalkozással szemben, ami valljuk be őszintén szintén hajmeresztő.

Mint ismeretes a sri lankaikatolikus pékek a helyi segédlelkész uszítása után döntöttek úgy távoznak, a gyergyóditróiak pedig egyenesen igráns rohamtól kezdtek el tartani, ami elképesztő. Azóta sokan elítélték a segédlelkész uszító mondatait, de az indulatok nem lankadnak. Azonban arra is próbálnak figyelni a helyiek nehogy azt mondják rájuk antiszeiták. Pedig ezen már nehezen fognak tudni változtatni.

A péküzem hiába ajánlotta fel a szombati falugyűlésen, hogy a két péket áthelyezik egy másik részlegre, a helyiek ezt visszautasították. Ezért a cég közleményben tudatta, hogy a Srí Lankaiak továbbra is náluk fognak dolgozni, és nem hajlandóak semmilyen körülmények között elbocsátani őket.

Nem engedünk a gyűlöletnek – szögezték le.