hirdetés

Nyert a klímaváltozás
2018-08-19 14:55

Vége kudarc lett a klímaváltozás megakadályozása. Még ha sikerül is mérsékelni az üvegházgáz-kibocsátást, lehetséges, hogy a globális klíma 2 Celsius-fokos felmelegedésén belül is beindulhatnak olyan folyamatok, amik továbblendítik a klímaváltozást a 4-5 Celsius-fokos mezsgyébe.

 

20150302klimavaltozas5A Stockholm Resilience Centre tudósai egy új tanulmányban megkongatták a vészharangot: az üvegházgáz-emisszió csökkentése nem garantálja a globális felmelegedés megfékezését.

Az Amazonas esőerdő kiterjedése egyre csökken az illegális erdőírtás miatt, ami olyan, mint ha a Föld tüdeje egyre kisebb kapacitással működne. A sarkköri jégtakarók olvadnak, a tengerek savasodnak , ami miatt csökken a szén-dioxid-elnyelő képességük. Ezek mind olyan természetes visszacsatolási mechanizmusok, amik felerősíthetik a globális felmelegedést. Ez a „melegház-szcenárió”.

Nem tudni, hogy e szcenárió bekövetkezésének valószínűsége mekkora, de egy ponton túl már az emberiség létét fenyegetheti a folyamat. Ezt nevezhetjük a visszafordíthatatlan változás pontjának, ahonnan már nincs visszatérés, visszaút (point of no return). Ekkor válik visszafordíthatatlanná, irreverzibilissé a változás.

Azok a tényezők, amik ehhez a ponthoz lökik a bioszférát, úgy tudnak aktiválódni, hogy egymást is erősítik. Képzeljünk el egy sor dominót, ha az egyik eldől, a többi is dől vele együtt. Nincs megállás. „Rendkívül nehéz lehet, vagy akár lehetetlenné válhat az eldőlő dominókat megállítani” – fogalmazott Johan Rockstrom, a svéd intézet igazgatója, aki lehetségesnek tartja, hogy a folyamat visszafordíthatatlanná válik.

A rangos tudományos szakfolyóiratban, a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben (PNAS) publikált tanulmányra reagálva egyes tudósok azt nyilatkozták, a kivetítés bizonytalan és spekulatív, s olyan mezsgyéjét vázolja fel a klímaváltozásnak, amellyel eddig nem igazán foglalkozott a klímatudomány. Ugyanakkor ők is kénytelen voltak bevallani, hogy lehetséges jövőképről van szó.

Jelenleg 1 Celsius-fokkal melegebb a földi klíma, mint amilyen az ipari forradalom előtt volt, s a párizsi klímaegyezmény „jóval 2 Celsius-fok alatt” kívánja megfékezni a felmelegedést. Ha a svéd tudósok „melegház-szcenáriója” felé tolódik el a földi légkör, akkor 4-5 Celsius-fokos felmelegedésről is szó lehet, ilyesmire 1,2 millió éve nem volt példa. Ez esetben a tengerszint-emelkedés elérné a 60 métert is! Amiből az következik, hogy egész városok és partszakaszok tűnnének el a hullámok alatt, ami óriási veszteségeket jelentene, mivel a nagyvárosok jó része partszakaszokon épült ki, s új metropolisok építése sem lenne olcsó mulatság.

A svéd tudósok konklúziója a következő: a Föld kizsákmányolásáról át kellene térni a gondozására, megőrzésére (stewardship). Ebbe beletartozik az erdőtelepítés, a biológiai sokszínűség megőrzése vagy a szén-dioxidot megkötő, karbonkivonó technológiák elterjesztése.

Az a pont, ahol elszabadulhat a pokol, és beindul az említett „melegház-effektus” még a 2 Celsius-fokos felmelegedésen belül van, ezen a szinten már beindulhatnak az említett természetes visszacsatoló és melegedést felerősítő mechanizmusok. A rizikó tehát valós.