hirdetés

Leginkább a magyarok szeretik megszervezni a nyaralást interneten keresztül – derült ki egy európai országokban végzett felmérésből. Az ott-tartózkodás idején sem tudjuk nélkülözni a netet, 87 százalék az online jelenlét, a magyar nyaralók fele pedig pihenés közben is a közösségi oldalakon lóg.

nyaralás okostelefonEgyebek között ez derül ki a PayPal online pénzügyi szolgáltató cég nemzetközi felméréséből, amit a GfK piackutató készített több európai országban idén júniusban, 5000 felnőtt online megkérdezésével.

Az internetes eszközök használatában a felmérésben részt vevő négy ország – Csehország, Görögország Lengyelország és Magyarország – között a magyarok vezetnek: az utazás megtervezéséhez a magyarok 65 százaléka, a lengyelek 56 százaléka, a csehek 42 százaléka, és a görögök 39 százaléka találta hasznosnak ezeket a lehetőségeket. A magyarok 35 százaléka keresőmotorokkal, 22 százalék utazási oldalakon keres ajánlatokat, és 25 százalék használja az úti célról való információk összegyűjtésére is.

Az internet nemcsak a nyaralás megkezdése előtt, hanem az ott-tartózkodás idején is fontos: a magyarok 87 százaléka, a lengyelek és a görögök 95 százaléka, a cseheknek pedig 83 százaléka használja az internetet az utazás során.

A nyaralás alatt a közösségi médiaoldalakat a magyarok 48 százaléka, a görögök 60 százaléka, a lengyelek 63 százaléka, a csehek 39 százaléka használja, de térképekre – a magyarok 71 százaléka – , vagy a munkával kapcsolatos kérdésekre is gyakran rákeresnek, és vásárolnak is.

A kutatás szerint a nyaralás során a fizetés legtöbb alkalommal továbbra is készpénzben történik. A magyarok 70 százaléka, a lengyelek 68 százaléka, a csehek 63 százaléka és a görögök 79 százaléka továbbra is ezt a fizetési formát részesíti előnyben. Ugyanakkor azok száma, akik a nyaralás során felmerülő költségek többségét online szeretnék fizetni, a tavalyi évhez képest megduplázódott, minden kutatásban részt vevő országban.

A négy ország utazói között a legnépszerűbb közlekedési eszköz az autó a kutatás szerint.

A szálláshelytípusokat illetően azonban eltérnek a preferenciák: a görögök 74 százaléka a hagyományos hoteleket választja. Ezzel szemben a magyarok és a lengyelek között népszerűek a különálló apartmanok és házak, ezeket 33, illetve 34 százalékuk választja. Magyarországon a rokonoknál, barátoknál történő elszállásolás gyakorisága a tavalyi adatokhoz hasonlóan alakul, 23 százalékuk választotta ezt a lehetőséget.

A célország kiválasztásakor a legtöbb országban az ár a legfontosabb szempont.