hirdetés

Az új típusú, úgynevezett negyedik generációs fogamzásgátlók szedése négyszeresére növeli a vérrögképződés kockázatát – derült ki a Berlini Egyetem tanulmányából, de az angliai Nottinghami Egyetem kutatócsoportja is erre az eredményre jutott.

fogamzasgatlo

Mindkét orvoscsoport vizsgálataiból az derült ki, hogy a legrégebbi és a másodgenerációs fogamzásgátlókhoz hasonló eredménnyel előzi meg az új generációs tabletta a terhességet, de az utóbbinak igencsak veszélyes mellékhatásokkal jár a szedése. Elsősorban az középkorú vagy idősebb szervezetben növeli meg a trombózis kialakulásának esélyét, a hormonális fogamzásgátlókhoz képest duplaannyi valószínűséggel okoz vérrögképződést.

Köztudott, hogy a progesztogéntartalmúak is trombózisprovokáló hatással bírnak, ha a páciensnek genetikai hajlama van rá, ezért az előzetes vizsgálat mindegyik fogamzásgátló pirula alkalmazása előtt javallott.

A régebbi fajtákat azért fejlesztették tovább, hogy csökkentsék a nagyobb arányú mellékhatásokat, és az új, levonorgesztrel és drospirenone (desogestrel, gestodene vagy cyproterone) hatóanyagú készítmény mérsékelje a menstruációs görcsöket, ne váltson ki súlygyarapodást, valamint még inkább kedvező hatással legyen a fogyasztó nők arcbőrére.

Elsősorban a fiatal, nem dohányzó, és nem túlsúlyos nők esetében tekinthető biztonságosnak a negyedik generációs fogamzásgátló szedése. Azonban az új nem mindig jobb, a korábbi fajták ugyanannyira hatásosak a terhességmegelőzésben, de esetükben kisebb a trombózis kialakulásának kockázata, emiatt mindkét európai egyetem kutatócsoportja a régebbi típusúakat ajánlja. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy bármelyik kombinált fogamzásgátlót szedők jobban ki vannak téve a vénás tromboembólia kialakulásának, mint az ilyen készítményeket nem használó hasonló korú és egészségi állapotú nők.

Világszerte a fogamzásképes nők mintegy 9 százaléka szed szájon át fogamzásgátlót, a fejlett ipari országokban 18 százalék.