hirdetés

Lecsapott a TEK egy norvég férfire Budapesten, aki a hírhedt mészáros Breivikhez hasonló vérengzést tervezett, aki 2011-ben 77 embert öt meg köztük gyerekeket. A most elfogott férfit a nyilvános videói buktatták le és terrorcselekmény előkészaüetemiatt kell majd felelnie, miért tényleges életfogytig tartó büntetésre számíthat.

 

Anders Behring a Breivikhez hasonló tömeggyilkosságot tervezett. A Budapesten élő norvég állampolgár, akit a TEK műveleti egysége fogta el a múlt héten. A KR NNI terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt indított büntetőeljárást a 45 éves férfival szemben.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint a Budapesten élő norvég férfi az utóbbi időben több olyan videót tett közzé egy videómegosztó portálon, amiben emberek megölését tervezi. A KR NNI Nyomozó Főosztály munkatársai a jelzést követően azonnal megkezdték a felvételek elemzését, az azokon szereplő férfi beazonosítását, illetve az általa tervezett cselekménnyel kapcsolatos valamennyi információ beszerzését.

A 45 éves norvég állampolgár által közzétett videók arról szóltak, hogy a 2011-es – Anders Behring Breivik által végrehajtott – 77 halálos áldozattal járó cselekményt akarja túlszárnyalni. A rögzített anyagok nagy részében norvégül beszélt, de néhány videóban angolul fenyegetőzött. Szájából ilyen mondatok hangzottak el:

„Elveszek mindent, ami számít, ami értékes, elpusztítom az országot. Csak figyeljetek! …. Bárhol támadhatok. …. Repülő, reptér, vasúti pályaudvar, semmi nem probléma nekem. …. El fogom pusztítani az ártatlanokat.”

A nyomozók felvették a kapcsolatot a norvég rendőrséggel is, és kiderült, hogy a férfit már többször elítélték a hazájában korábban különböző erőszakos és szexuális bűncselekmények miatt.

A beszerzett információk alapján szükséges volt a férfi mihamarabbi elfogása, így a jelzést követő pár órán belül meg is történt az összehangolt akció, a férfit a budapesti albérletében fogta el a TEK. A lakásban a rendőrök kutatást tartottak, majd minden számítástechnikai eszközt lefoglaltak.

A férfit terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, majd őrizetbe vették és letartóztatták. A bíróság a kényszerintézkedést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte végrehajtani.