hirdetés

Valami nem stimmel a Sajónál. Elsőként Orosz Örs, a szlovákiai Nyitra megyei képviselő írt arról a Facebookján, hogy ökológiai katasztrófa zajlik épp a Sajón, mert a folyó vörösiszappal szennyezve közeledik Magyarország felé. A magyar hatóságok azonban nem találtak semi károsat a folyóban.

 

A Sajó Szlovákiából Borsod megyébe, Miskolcra folyik tovább. Siklós Gabriella, a Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője vasárnap a Telexnek elmondta, a hivatal munkatársai elkezdtek dolgozni, a Miskolci Vízügyi Igazgatóság azonnal másodfokú készültséget rendelt el, fokozott figyelőszolgálatot teljesít, és a hazai mérések megkezdése mellett elindult egy mérőcsapat Szlovákiába is.

Hétfőn újra megkerestük a szóvivőt, aki elmondta, egyelőre az eddigi vizsgálatok nem mutatnak szennyeződést, a helyszínen azonnal eredményt adó Ph- és oldott oxigén-vizsgálat eredménye is teljesen jó. Természetesen fémekre is vizsgálják a vízmintát, ennek eredménye hétfő estére, kedd reggelre várható. Magyarországra a Sajó vize 7-8-szoros hígításban érkezik a szennyezett területhez képest. A miskolci vízügyesek már a szlovákiai Rozsnyón vannak, ahol sem szaghatást, sem halpusztulást, sem más szemmel látható jelet nem tapasztaltak, ami szennyezésre utalhatna.

Orosz Örs vasárnap este újabb adatokat osztott meg a Sajó szennyezéséről a Facebook-oldalán, mint írta, a birtokába került egy február 24-ei mérés eredménye, amit a szlovák környezetvédelmi hatóságok végeztek, és eszerint
naponta 2,4 tonna szennyeződés kerül a folyóba.

Mint írja, a vizsgálat óta megy a sumákolás, pedig komoly a helyzet. Csak egy adatot emelne ki a táblázatból, az arzént, amiről mindenki tudja, hogy mérgező, konkrétan a legmérgezőbb természetben előforduló félfém.

„A szennyvízben mért arzén 187-szer nagyobb értéket mutat, mint a Szlovákiában megengedett mennyiség, és 2600-szor többet a Sajó tiszta vizénél. A folyóba keveredve, felhígulva pedig 21-szer magasabb értéket produkál, mint a szennyezés előtti állapot”.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella elmondta: a szakemberek azonnal megkezdték a méréseket Miskolcnál és Sajópüspökinél, és nem igazoltak szennyeződést a vízben. A folyó vizének Ph- és oldott oxigén vizsgálata szerint mindkét mérés eredménye határértéken belül van. A vizet fémekre is vizsgálják, ezek eredményére még várnak – tette hozzá.

A szóvivő arról is beszélt, hogy a Miskolci Vízügyi Igazgatóság szakemberei a Sajó szlovákiai szakaszán is dolgoznak, és a folyón felfelé haladva is méréseket végeznek. A szlovákiai Rozsnyón semmilyen szennyeződés jelét nem látták, sem szaghatást, sem halpusztulást, sem más, szemmel láthatót nem tapasztaltak, ami szennyezésre utalhatna – emelte ki a szóvivő.

( Ajtai)