hirdetés

A Tatabányai Járásbíróság 1 év 11 hónap, 3 év 6 hónap időtartamra felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki arra a 39 éves tatabányai nőre, akinek nagyobbik fia 15 évesen agyonvert két hajléktalant.

 

A hatóságok ezen esetben kíváncsiak voltak arra és megvizsgálták, hogy mi vezetett a vérengzéshez, és megállapították, hogy a fiú anyja elhanyagolta a fiát és veszélyeztette fejlődését.

Először fordult elő Magyarországon, hogy egy kegyetlen bűnügyben eljáró vádhatóság mintegy kiterjesztette a vádat, megvizsgálva, hogy miként vált vérengző gyilkossá egy 15 éves fiú.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért jelentett be fellebbezést.

A nő 15 éves fia 15 évet kapott  azért, mert 2017 áprilisában előbb egy buszmegállóban betakarózva alvó hajléktalant ébresztett fel korábbi konfliktusuk miatt, akit rövid szóváltás előbb ököllel ütött, majd nagy erővel a fején, és a testén rugdalta, aztán megtaposta. A támadás olyan súlyos volt, hogy a férfi bele is halt, a vádlott pedig elvette a táskáját és mobiltelefonját. Nem sokkal később aztán egy presszó kerthelyiségében is felkeltett egy hajléktalant, akivel szintén szóváltásba keveredett, hasonló módon bántalmazta, megölte, és elvette a cipőit.

A kettős gyilkossággal vádolt fiúnak kiskora óta magatartási problémái voltak, az orvosok gyógyszert is felírtak neki emiatt de az anya nem váltotta ki ezeket. Sőt kontrollra sem vitte a fiát.  A vádirat hangsúlyozza, hogy az anya egyáltalán nem foglalkozott a fiúval, nem biztosított neki szeretetteljes családi hátteret, ezért egyre rosszabb lett közöttük a viszony, ami fokozódott a kisebbik testvér megszületése után.

A később hajléktalangyilkossá vált fiúnak csak egy melegítője és egy pólója volt, amit egész héten viselt, és maga mosta a ruháit. Nem volt iskolatáskája, műanyag szatyorban hordta a felszereléseit, az anyja nem járt szülői értekezletre, fogadóórára sem.

Az asszony a kisebbik fiú óvodájában szintén nem vett részt szülői értekezleten, fogadóórákon, az anyák napi ünnepségeken nem jelent meg, sőt kétszer a nagyobbik testvér ment el helyette.

Az anya többször bántalmazta Apollót, rendszeresen ordibált vele.

A nyomozás során kiderült, hogy a gyilkosságok előtt közvetlenül is összetűzésbe került anya és fia. Miután a tinédzser késő este ért haza, az anyja kizárta a lakásból, így visszament abba a parkba, ahol a fedél nélküliek éltek – ekkor történt a kettős gyilkosság.