hirdetés

Nem tudunk szabadulni az egyetlen egy terroristánktól. A Nyírbátori Járásbíróság két hónappal meghosszabbította a röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt elítélt Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét, mert egyik ország sem hajlandó őt átvenni immáron kilenc hónapja. Kérdés meddig lehet valakit ártatlanul és ítélet nélkül folyamatosan börtönben tartani?

 

Ahmed H. január végén letöltötte a 2015. szeptember 19-i elfogásától számított ötéves büntetésének kétharmadát. Ténylegesen azonban azért nem szabadult, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a kiutasítás végrehajtása miatt elrendelte az idegenrendészeti őrizetét. Ezt a bíróság azóta folyamatosan hosszabbítja meg, mert “azóta sem találtak olyan államot, amely befogadná a férfit.

A törvényszék tájékoztatása szerint az elmúlt hónapokban a magyar hatóságok felvették a kapcsolatot minden olyan állammal, amelyhez az elítéltnek valamilyen kötődése van, úgymint Ciprus, Németország, Szíria, Szerbia, Anglia és Horvátország. Ám eddig egyik ország sem járult hozzá az elítélt átvételéhez, ő pedig megtagadta annak az  okmányigénylő adatlapnak a kitöltését ami úti okmánnyal történő ellátásához szükséges lenne.

Augusztus 27-én a magyar hatóságok ismét megkeresték a ciprusi hatóságokat a külföldi állampolgár visszavétele érdekében, de válasz még nem érkezett a megkeresésre. A bíróság megállapította, hogy a kiutasítás végrehajtásához szükséges okmányok beszerzése a külföldi hatóságok eljárása miatt húzódik el.

A bíróság döntése ellen jogorvoslatnak nincs helye.