hirdetés

Magyarországon mintegy 1,2 millió méhcsaládot tartanak, amelynek a fele elpusztult tavasszal. Sokak szerint a méhkatasztrófát a sok vegyszer okozta.

 

mehecskeBross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elmondta Em tudják, annyira komplex oka van a méhpusztulásoknak, hogy még nem látnak tisztán a kérdésben. Az első laboreredmények nem biztatóak, a napraforgó virága nem tartalmaz semmilyen vegyszert, ami jó hír a fogyasztók szempontjából, viszont így nincs meg az a molekula, az a kémiai szer, ami okozhatta a méhek pusztulását.

Az első talajvizsgálatok eredményei ugyanakkor egyértelműen azt mutatják, hogy minden benne van a talajban, amit évtizedek óta használ a nagyüzemi mezőgazdaság. Ez egy nagyon komplex tényfeltárás lesz, egész télen munkát ad majd a szakembereknek – hangsúlyozta Bross Péter.

Magyarországon közel 20 ezer méhész dolgozik, ők összesen mintegy 1,2 millió méhcsaládot tartanak. Bross Péter kifejtette, tavasszal, a napraforgó virágzása idején a magyar méhcsaládok fele odaveszett.

A kijáró méhészek az összes virágport, nektárt, vizet hordó méhüket elvesztették. Ezeket a szakember szerint nagyon nehéz lesz regenerálniuk a méhészeknek, a Dunántúli megyékben kevésbé, de az alföldi, Duna-Tisza köszi megyékben több mint a méhészek felét érinti ez a probléma.