hirdetés

Érkezik a kínai űrállomás az égből. A kí­na­iak sze­rint azonban nincs baj, kéz­ben tart­ják a dol­go­kat, de más szak­ér­tők sze­rint meg­be­csülni sem lehet, mikor és hol zuhan majd le a nyolcton­nás űr­szer­ke­zet.

tienkung1Öt éve bocsátották fel a mini kínai űrállomást. A most 370 kilométer magasan keringő Tienkung-1 2017 végén, feladatai elvégzése után lép a légtérbe, ahol elég. Legalábbis ez volt az eredeti terv. Csakhogy hiba csúszott a számításba. A kínai űrügynökség vezetői hosszas hallgatás után  bevallották, fogalmuk sincs, mikor és hol fog becsapódni az űrállomás. Diplomatikusan persze csak annyit közöltek, hogy folyamatosan figyelik a Tienkung-1 pozícióját, és időben tájékoztatni fogják azt az államot, amely területén várható bármilyen törmelék vagy roncs becsapódása – idézi az űrügynökséget a 24.hu.

Ez nem hangzik túl biztatóan, azután pedig különösen nem, amit a Harward egyetem professzora mondott. Jonathan McDowell atomfizikus szerint az űrügynökség vezetőinek szavai alapján még csak megbecsülni sem lehet a becsapódás helyét és idejét.

A kínai Mennyei Palota nem kicsi, hisz 8,5 tonnás.