hirdetés

Komoly pusztítást végzett a Dorian hurrikán, amely a Bahamákat teljesen letarolta és Floridán már végigsöpört. Eddig 20 halottról tudni, de ez a szám emelkedni fog. Sőt egy védett madárfaj a csuszka is oda lett. Az előrejelzések szerint azonban Dorian ismét felerősödik a vihar, amely a napokban az Egyesült Államok keleti partvidékére csap le.

 

Bár a hurrikán előreláthatóan a partoktól mintegy 100 kilométeres távolságban halad majd el, a hatóságok attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma tovább növekszik, mivel a szigeteken vannak olyan területek, amelyek egyelőre megközelíthetetlenek.

A pusztítás még nem ért véget! Arra kérünk mindenkit, hogy imádkozzanak az elhunytak családjáért és szeretteiért – nyilatkozta Hubert Minnis, a Bahama-szigetek miniszterelnöke.

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkára és a sürgősségi segélyek koordinátora a Guardiannek elmondta, hogy az ügynökség becslései szerint a Bahama-szigetek északi részén mintegy hetvenezer ember továbbra is segítségre szorul. Az Abaco-szigetek nagy része pedig továbbra is elérhetetlen a mentőcsapatok számára. Az amerikai parti őrség szerda délutánig 114 embert mentett ki a vihar sújtotta területekről, közülük hatvanan súlyosan megsérültek.

Biztonságba helyeztünk egy mindössze héthetes kislányt, aki a vihar pusztítása következtében vérmérgezést kapott. A legénység emellett egy hat- és egy hétesztendős gyermek életét is megmentette, akik már majdnem teljesen kihűltek, amikor rájuk találtak. A mentés sikeréhez nemcsak a hatóságok, hanem civil kezdeményezések is hozzájárulnak – mondta Keith Webb, a királyi haditengerészet egyik helikopterének másodpilótája.

Az ismét hármas fokozatúra erősödött hurrikán óránként 170-180 kilométeres széllökésekkel halad, két-három méter magasra felkorbácsolva az Atlanti-óceán hullámait.

A Dorian hurrikán Georgia állam felől Virginia és Maryland irányába tart.

Környezetvédők szerint a karibi szigetek egyik veszélyeztetett madárfaját is kipusztíthatta a vihar. A bahamai csuszka a szigetek fenyőerdeiben él, és eddig is veszélyben volt a folyamatos fakivágások és viharok miatt. Már 2018-ban is csak kettő példány élt.