hirdetés

Kínai tudósok legyártottak egy mesterséges élőlényt, ami félig disznó, félig majom volt, írja a NewScientist. Az eredmény sokkoló ugyan és tudományos szempontból sem úttörő jellegű, hisz az USA-ban már volt hasonló kimérakísérlet.

 

A kínai tudósok profi laborkörülmények között nevelték ki a disznómajmot úgy, hogy malacokba jutattak majmoktól származó sejteket.

A kísérletet végző pekingi állami őssejt és reprodukciós biológiai intézet meggyőződése, hogy a disznómajmok fontos tudományos előrelépést szolgálhattak volna, ha nem pusztulnak el egy hét után. Azt nem közölték, miért haltak meg, de azt lehet tudni, hogy a kísérlet célja a szervtranszplantációhoz fűződően a szervhiánytól való megszabadulás lett volna.

Szervátültetési kimérakísérletből nem ez volt az első, 2017-ben Kaliforniában csináltak disznó-embereket. A kutatók azért választották a sertést, mert velük már régóta kísérleteznek a gyógyászatban. A szívtranszplantációkhoz gyakran használnak sertésektől származó szöveteket, és a rekombináns DNS technológiák bevezetése előtt gyakran ezekből nyerték a mesterséges inzulint is.