hirdetés

Nem öltek bikát az észak-spanyolországi Tordesillasban rendezett híres bikafuttatáson, ez volt ez első bikahalálmentes esemény. Igaz, immár törvény tiltja a jószágok ilyen jellegű leölését.

tordesillasA lovas rendőrség felügyelte keddi rendezvényen több százan futottak együtt a bikával. A helyi média beszámolója szerint az ünnepségen pofonok is csattantak a több száz éves tradíció ellenzői és támogatói között, néhányan dulakodtak is.
A Madridtól 200 kilométerre lévő településen 1534 óta rendezik meg a híres, Toro de la Vega elnevezésű eseményt – ezt most Toro de la Penára keresztelték át –, amelyet a bikával folytatott lovagi tornaként szoktak emlegetni, mert az emberek csoportosan, gyalog vagy lovon ülve, lándzsákkal a kezükben üldözik és próbálják elejteni a bikát egy nagyobb, a városhoz közeli szabad területen.
Az állatvédők régóta tiltakoznak a kegyetlennek tartott rendezvény miatt, amelyet az elmúlt évben már komoly rendőri biztosítás mellett rendeztek meg, hogy elkerüljék az ellenzők és a támogatók összecsapását.
Kasztília és Leon kormánya idén májusban engedett a tiltakozók követelésének, és úgy határozott, hogy az arénákban rendezett viadalok kivételével minden tradicionális rendezvényen megtiltja a bikaölést. Tordesillas azonnal tiltakozott a döntés ellen.