hirdetés

Kémkedés gyanúja miatt fogva tartottak egy izraeli keselyűt Libanonban a Hezbollah fegyveresei. A madarat azonban rövid időn belül elengedték, mert csak egy sima jeladó volt a madárra rögzítve, a természetvédelmi hivatal által.

keselyű kém

A Facebook közösségi oldalon fotók is megjelentek az izraeli azonosító gyűrűvel és helymeghatározó jeladóval felszerelt madárról, amelyet Bint Dzsbeil dél-libanoni városban fogtak el. Tali Tenenbaum, az izraeli hatóság szóvivője szerint nem is tudtak arról, hogy a madarat elfogták, a helyi sajtó szerint a keselyűt rövid időn belül ismét szabadon engedték. A Közel-Keleten gyakran kerülnek a hírekbe különböző állatok, amelyek állítólagosan az izraeli titkosszolgálat, a Moszad „szolgálatában állnak”.

A madarat libanoniak fogták el, azzal gyanúsították, hogy Izraelnek kémkedik, ezt nyilvánvalóan adóvevői miatt gondolták az állatról – közölte az izraeli természetvédelmi hatóság.

Különösen gyakori, hogy izraeli ornitológusok által meggyűrűzött és jeladóval ellátott vonuló madarakat gyanúsítanak kémkedéssel. Így történt ez 2012-ben egy sassal Szudánban és egy évvel azelőtt szintén egy keselyűvel Szaúd-Arábiában.

Tavaly nyáron egy állítólag kamerákkal felszerelt delfin keltett feltűnést, amelyet saját állítása szerint a Hamász radikális palesztin szervezet észlelt a Gázai övezet partjainál. 2010-ben egy vörös-tengeri halálos cápatámadás után az egyiptomi hatóságok azzal vádolták a Moszadot, hogy ők vetették be a ragadozót a turisták elijesztésére Egyiptomból.