hirdetés

Annyira nem örömködnek a környezetvédők. Sajnos az államok jelenlegi vállalásai a felét sem teszik ki a szén-dioxid-kibocsátás szükséges csökkentésének – közölte a Greenpeace Magyarország Egyesület, a Párizsi Megállapodás hatálybalépésére reagálva.

mvm-eromuA hatálybalépés feltétele az volt, hogy a megállapodást legalább 55 ország ratifikálja, amelyek együttesen a globális felmelegedésért felelős gázok 55 százalékát bocsátják ki. A részes államok arra vállaltak kötelezettséget, hogy a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatják az arra irányuló erőfeszítéseiket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

Közleményében az egyesület kiemelte: minden országnak, köztük Magyarországnak is komolyan kell vennie szerepét az éghajlati válság elleni küzdelemben, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével, energiatakarékossággal, illetve a megújuló energiaforrások támogatásával kellene garantálnia a párizsi célok teljesülését. A Greenpeace szerint kevés a mozgástér, a globális átlaghőmérséklet emelkedése már túllépte az 1 Celsius-fokot, a klímaegyezményben szereplő jelenlegi nemzeti vállalások a felét sem teszik ki a szükséges kibocsátáscsökkentésnek.

A párizsi klímaegyezmény életbe lépése egyértelmű elköteleződést jelent a fosszilis energiahordozók kivezetése és a megújuló energiaforrások használata mellett – hangoztatja az egyesület.

A Greenpeace Magyarország Egyesület szerint Magyarországon is fel kell gyorsítani a fenntartható megújuló energiák terjedését, 2014-ben a megújuló energiaforrásból előállított energia részaránya 9,5 százalék volt, szükség van a napenergia arányának növelésére – amely mindössze 0,5 százaléka a hazai megújulóenergia-termelésnek –, valamint a szélenergia térnyerésére.