hirdetés

A horvát Velebit-hegység barlanglakója, egy nemrég felfedezett nagyjából 2 milliméter és közel ezer méter mélyen élő szúnyogféle, repülési képességével meglepte a kutatókat. A denevér mellett így ez a világon a második élőlény, amely képes a teljes sötétségben szállni.

hajdi

Váratlanul ért bennünket, hogy képesek a vaksötétben repülni – mondta Martina Pavlek, a Rudjer Boskovic Intézet tudósa, aki kutatócsoportjával tanulmányozta a Troglocadius hajdi fajt, amely nevét azokról a mondabeli szárnyas törpékről (hajdi) kapta, akiknek a szláv mitológiában hírvivői feladatuk volt és barlangokban laktak.

A barlanglakó élőlény első példányát 2010-ben találták meg a horvátországi Lukina-Trojama-barlangrendszerben. Az új faj egyedeinek hossza 1,8-2,2 milliméter és 800-980 méter mélyen figyelték meg őket.

Alaktani jellemzőik: a sápadt szín, az apró szemek és a nagyon hosszú lábak tipikus barlanglakóra vallanak. Furcsa módon azonban megmaradtak nagy szárnyai és úgy tűnik, képes repülni is velük. Ez ellentmond annak a korábbi vélekedésnek, hogy csakis a denevérek tudnak teljes sötétségben szállni – írják a PLoS One tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmányban.