hirdetés

Újabb nagyszabású tüntetésre készülnek a tanárok, akik szerint nem vezettek eredményre a kormánnyal való tárgyalások. Azt mondják, a tervezett átalakítások sok pedagógus zsebében kinyitották a bicskát, ezért ősszel minden eddiginél nagyobb megmozdulások várhatók.

tanár tüntetés x

Ismét demonstrációra készülnek a pedagógusok, akik egy nagy „tanévzárón” tervezik értékelni az elmúlt évet. Pukli István az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: a tüntetés programja jelenleg még nem publikus, de több lesz annál, mint hogy újra felolvassák a követeléseiket. A fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója úgy fogalmazott, hogy világossá vált, hogy a kormányzat a nehezen kezelhető tanulók közé tartozik, a pedagógus pedig egy türelmes állatfaj.

Próbálkozunk egészen addig, amíg nem jutunk eredményre – magyarázta a Tanítanék Mozgalom vezető alakja, aki szerint továbbra is türelemmel kell folytatniuk a harcot.

Egyelőre a kedves nebulónk egészen mást csinál, mint amit mi szeretnénk – tette hozzá Pukli.

Az iskolavezető szerint a köznevelési kerekasztal csak egy látszat, a kormány által most felvázolt koncepció pedig már három éve létezik. Hozzátette: eddig mindössze annyit tudod elérni a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform, hogy az egyik hatalmi elitet kiütötte a nyeregből, és a helyébe ültetett egy másikat, miközben nem ez volt a cél.

Aki most bent ül ebben a bizonyos köznevelési kerekasztalban, az most már láthatja, hogy ennek a gyakorlatban semmi értelme. Úgyhogy én ezúton szeretném őket felszólítani, ha van egy cseppnyi tisztesség bennük, és elhivatottság a szakmájuk iránt, akkor most állnak föl a kerekasztaltól, és csatlakoznak a mozgalomhoz – fogalmazott, hozzátéve, hogy a totális államosítás terve nála nagyon „betette a kiskaput”.

Az iskolaigazgató amiatt is kifejezte aggodalmát, hogy a jövőben az állam átvenné az intézmények működtetését is.

Most már attól félünk, hogy esetleg minden iskolában ki fogják kapcsolni a gázt. Minden iskolában fázni fogunk, így akarják a mozgalmat ellehetetleníteni, hogy lefagyasztják a tanárokat és a diákokat egyaránt. Nyáron is dolgozni fogunk, ezért a kormány nem mehet el nyugodtan „Hawaii-ra nyaralni” – mondta Pukli István.

Pukli szerint a kormány által tervezett átalakítások még több pedagógus zsebében kinyitották a bicskát, ezért ősszel mindenképpen nagyobb megmozdulásokra kell számítani.

Csütörtökön közleményt adott ki a Tanítanék Mozgalom, amelyben arra hívták fel a figyelmet: nem igaz, hogy a tanárok elfáradtak, vagy hogy belebuktak volna a harcba, jelenleg is több fronton küzdenek a kormány „eszevesztett intézkedései ellen”. A mozgalom szerint a kormány az újabb terveivel szétverné a szakképzési rendszert, és ellehetetlenítené a két tannyelvű képzést.

Nem kérünk ebből az oktatási rendszerből, és ha kell, megteremtjük magunknak azokat a körülményeket, ahol egy tanár taníthat, egy diák tanulhat. Az iskolában, ami nem omlik épp a fejükre – írták.