hirdetés

Az elmúlt pár évtizedben elég mostoha sors jutott a vályognak, hiszen bár mindenkiben szép és békés emlékeket idézett fel a falusi nagymamánál töltött idő, amikor nyáron kellemesen hűvös szobákban falatozhatta a friss gyümölcsöket, vagy amikor télvíz idején egy jó szánkozás után meleg kakaót szürcsölt a kellemesen fűtött szobákban, valamiért mégsem akaródzott senkinek vályogból építkezni, esetleg vályogvakolattal vonni be a háza falait.

 

Vagyis majdnem senkinek, mert azért voltak kitartó emberek, akik után aztán érkeztek a vállalkozások, akik szintén újra felfedezték maguknak a vályogot, és ma már úgy tűnik, visszaszedte népszerűségét ez a természetes építőanyag.

A BIOKAY vályogvakolatok szakembereit kérdeztük arról, hogy vajon miért éli ismét reneszánszát a vályog, és milyen előnyökkel jár ez azoknak, akik a vályog mellett teszik le a voksukat.

Miért jó, ha a vályogot választod?

A válasz egyszerű: mert a természetes anyag természetes lakókörnyezetet fog neked teremteni, ami rengeteg előnnyel jár a számodra. Hogy mivel? Összeszedtük a legfontosabbakat!

• A vályogfalak esetében a vályog az, ami lehetővé teszi, hogy az otthonod páratartalma olyan mértékű legyen, ami a lehető legideálisabb az emberi szervezet számára.
• A megfelelő páratartalom vonja maga után a tényt, hogy nem kell tartanod a penész megjelenésétől, ha a falad vályogból készül.
• A vályog észrevétlenül a segítségedre lesz, ugyanis a káros anyagokat kiszűri, a kellemetlen szagokat pedig semlegesíti.
• A vályognak köszönhetően csökken az otthonod finompor-terhelése, ezért sokkal ritkábban jelennek meg allergiás megbetegedések azoknál, akik vályogból készült házban élnek.
• A vályog minimalizálja az elektroszmogot, így pihenni is sokkal nyugodtabban fogsz tudni, eltűnnek az esetleges alvászavarok.
• Manuális klímaként gondolhatsz a vályogra, amely pont ugyanazt tudja, mint amit a klímaberendezésetek, csak még energia sem kell neki, így egy fokkal még környezetbarátabb megoldást jelent.

Gondoltad volna, hogy ennyi szuper tulajdonsággal bír a vályog?

Félre a tévhitekkel!

Most biztosan arra gondolsz, hogy ez mind szép és jó, de mi van akkor, ha mondjuk már állnak a házad falai vagy éppen úgy gondolod, hogy nem akarsz abból engedni, hogy a házad szép is legyen!

Szerencsére ezek egyike sem kizáró tényező, mondjuk is, hogy miért.

Vályogot nem csak új házak esetén lehet alkalmazni, felújításnál is bevonható a vályog és a vályogvakolat, sőt alig akad olyan építőanyag, amelyet némi segítséggel, de ne lehetne vályogvakolattal bevonni.

Sőt, ha a szépség miatt aggódsz, ne tedd: a vályoggal foglalkozó cégek a standardizálásnak köszönhetően kifejezetten mutatós darabokkal kényeztetik az otthonteremtőket, nézz hát szét a BIOKAY vályogvakolatok kínálatában!

Csak természetesen!

Ha a régi időket visszahozni nem is tudod, arra mindenképpen képes vagy, hogy a családodnak ugyanazt a fantasztikus miliőt teremtsd meg, mint aminek te magad is részese voltál gyermekként. Készen állsz az időutazásra?