hirdetés

Lassan népbetegség a herpesz. Gyógymód ellene nincs, ami még nagyobb gond. Az Egészségügyi Világszervezet, azaz a WHO adatai szerint 3,7 milliárd 50 év alatti hordozza a herpes simplex 1-es vírust, ami kiütéseket okoz az arcon. A 17 és 49 év közöttiek közül pedig 417 milliónál van jelen a 2-es, tehát a nemi herpesz.

herpes

A statisztikák tehát azt mondják, hogy az emberiség hétharmada fertőzött. Ez az első alkalom, hogy ilyen becslés történt. A WHO szakértői hozzátették, hogy az 1-es vírus is egyre gyakrabban okoz nemi fertőzést, főleg a fejlett országokban. Ez annak tudható be, hogy a higiénia fejlődésével csökkent a gyerekkori fertőzések száma, ami növeli a fertőzés esélyét a későbbi orális szex révén. A vírushordozók legtöbbjénél egyébként semmilyen tünet nincs. A fertőzés nyugvó állapotban maradhat, amíg valamilyen tényező – például fáradtság – hatására le nem gyengül az immunrendszer.

A herpeszre jelenleg nincs gyógymód. Sőt azt el sem lehet tüntetni a szervezetből.

A legtöbben csemeteként találkoznak az 1-es vírussal, mégpedig bőrkontaktus útján, de a betegség közös borotva-, törülköző-, fogkefe- és evőeszköz-használattal is terjedhet.

A 2-es típus többnyire nemi úton terjed, és növelheti például a HIV-fertőzés kockázatát. Sammi Gottlieb, a WHO orvos szakértője szerint sürgősen szükség lenne egy herpesz elleni vakcinára.