hirdetés

A betonozás házilag is egyszerűen kivitelezhető munkafolyamat, betonlépcső készítésébe mégis kevesebben fognak bele, ugyanis számos buktatót rejt magában, noha ezek ismeretében és precizitással ez is könnyen megoldható. 

Cikkünkben kitérünk a lépcsőbetonozás nehézségeire, tippeket adunk a megkönnyítésére, valamint bemutatunk egy nagyszerű és korszerű technológiát, amelynek segítségével egyszerűen, gyorsan és olcsón betonozhatsz akár lépcsőt is. Tanácsaink a talajon fekvő lépcsők kivitelezésére vonatkoznak, az önhordó betonlépcsők készítése nagyobb szaktudást és gyakorlatot igényel, így azzal nem foglalkozunk. 

Hogyan betonozz?

A betonfelületek, szerkezetek egy része házilag is elkészíthető, akár különösebb szaktudás hiányában is, ha betartod az alapvető szabályokat. A házilag is alkalmazható új technológia, a Beton Booster ArmoTec szálerősítésű beton segítségével nemcsak egyszerűbben, hanem gyorsabban is készíthetsz a hagyományosnál erősebb és tartósabb betont.

Hogyan lesz tökéletes a beton? Nagyon sok múlik a helyes keverési arányokon, ne szégyellj mérleget használni, amikor a sódert, a cementet és a vizet adagolod a betonkeverőbe! Ugyancsak nagy jelentősége van a megfelelő körülményeknek, valamint az utókezelés során a gondosságnak. 

Hogyan betonozz lépcsőt?

Egy lépcső kialakítása előtt fontos meghatározni, hogy honnan hová szeretnél vele eljutni. A kényelmes használat érdekében a szintkülönbség áthidalására határozd meg az optimális lépésmagasságot, valamint a belépés mélységét, számold ki a dőlésszöget és a lépcsőfokok számát. Vedd figyelembe azt is, hogy kerül-e rá burkolat vagy takaratlan marad, ugyanis előbbi esetben a burkolat magasságával, kb. 2-3 cm-rel csökkenteni szükséges a lépésmagasságot. Kiindulási alapként számolj azzal, hogy a kényelmes fellépési magasság 15 cm, a belépési mélység 35 cm. 

Nem önhordó, vagyis talajon fekvő lépcső készítésének nulladik lépése az alap kivitelezése, ez akadályozza meg ugyanis a süllyedését. Ehhez a talaj felső részét el kell távolítani, és minimum 10-15 cm tömörített ágyazatot kell készíteni, illetve az alsó lépcsőnél kb. 80 cm mélységig betonalapot készíteni. Ezt követően történhet meg a lépcső szakszerű vasalása, majd zsaluzás után betonnal való kiöntése.

Betonacél háló helyett statikai makroszál

A betonacél szerelés és elhelyezés idő- és költségigényes folyamat, és a szakszerűségén is sok múlik, így ha spórolni szeretnél, illetve egyszerűsíteni, gyorsítani a folyamatot, vasalás helyett válaszd az ArmoTec statikai makroszálakat! 

Csupán hozzá kell keverni a betonhoz, és garantáltan tartós végeredményt kapsz, ugyanis a betonacéllal szemben a nagy szakítószilárdságú, 40 mm hosszúságú, 0,8 mm vastag polipropilénből készült műanyag szálak 3 dimenzióban erősítik a betont. Szálerősítésű beton használatával megelőzhetők a repedések, a lépcsőélek töredezése. Szuperfolyósító adagolásával pedig tökéletesen tömör és fagyálló betonlépcsőt készíthetsz, amit még az unokáid is használni fognak!