hirdetés

Április 22-én világszerte több millió ember helyezi fókuszba a zöld kérdéseket azzal, hogy különféle eseményeken vesz részt a Föld napját ünnepelendő. Évente több mint egy milliárd ember ünnepli a föld napját.

föld napja

A Google egy újabb Doodle-lal emlékezik meg a jeles napról, amely ezúttal egy forgó Földet, és élőlényeket, többek között egy tatut és egy komodói sárkányt vonultat fel. A felhasználók a Doodle-ra kattintva először juthatnak el egy kvízhez, amellyel megállapíthatják, melyik állat áll legközelebb személyiségükhöz. A NASA a Nemzetközi Űrállomásról készített lenyűgöző videofelvétellel és legszebb fotói némelyikével ünnepli a Föld napját. Programja részeként videókat, üzeneteket, Instagram-fotókat vár a felhasználóktól.

A Föld napja megalapítása Gaylord Nelson, Wisconsin korábbi szenátorának nevéhez fűződik, akit az 1969-es katasztrofális Santa Barbara-i olajszennyezés inspirált. A Föld napját először 1970. április 22-én tartották meg, a modern környezetvédelmi mozgalom születésnapjaként is tekintenek eme napra. Akkor mintegy 20 millió amerikai vett részt a programokban.

Az első ilyen jeles nap vezetett az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének megalapításához, majd a kongresszus megszavazta a tiszta levegő, a tiszta víz és a veszélyeztetett fajok törvényét. Két évtizeddel később, 1990-ben a környezetvédők újabb nagyobb kampánnyal akarták ünnepelni a Föld napját. Kísérletük sikerrel járt, hiszen világszerte 141 országból mintegy 200 millió ember vett részt az eseményeken, amelyek elősegítették az újrahasznosítás előnyeinek felismerését, és kikövezték az utat az ENSZ Rio de Janeiró-i Föld csúcstalálkozójához. Mára évente több mint egymilliárd ember vesz részt a Föld napja programjaiban, ezzel ez a legnagyobb civil esemény világszerte. A Föld napjának célja arra ösztökélni az embereket, hogy törődjenek környezetükkel, tegyenek meg mindent, amivel segédkezhetnek ez ügyben, legyenek önkéntesek, használjanak napelemeket, szervezzék meg saját környezetvédelmi kampányaikat, vagy egyszerűen csak változtassanak egy szokásukon.