hirdetés

Európában csak nálunk, a Tiszában és vízrendszerében élnek a kérészek, tömeges rajzásuk a folyó középső szakaszán elkezdődött. A különleges természeti jelenség mindössze néhány napig, legfeljebb egy-két hétig látható késő délutántól naplementéig.

kérészek násza

 

A tiszavirág első néhány száz példányának nászrepülésével Tiszakürt, Tiszainoka és Nagyrév térségében elkezdődött az idei kérészrajzás.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője, Monoki Ákos elmondta: rendkívül látványos a kérészek évente csak egyszer, június közepén a mellékfolyókról induló, majd az alsóbb szakaszokról a Közép- és Felső-Tisza felé haladó rajzása. Ilyenkor nászrepülésük során a hímek a levegőben párosodnak a nőstényekkel, majd rövid időn belül elpusztulnak. Tömeges megjelenésük időpontját az időjárási viszonyok és a vízállás is jelentősen befolyásolja.

A kontinens – egykor elterjedt – legnagyobb méretű kérésze 1922-ben pusztult ki a Loire-ból, 1952-ben pedig utolsó nyugat-európai lelőhelyéről, a Rajnából is. A Dunából 1974-ben tűnt el. Magyarországon 1993 óta védett, oltalma élőhelyére és minden alakjára, így a lárvára, a szubimágóra, az imágóra és az elpusztult egyedre is kiterjed. 2002-ben a berni konvenció II. függelékébe a fokozottan védett állatok közé került, ezzel európai szintű védelem alá is esik.

Fennmaradásukat számos emberi tényező veszélyezteti. A repülő rovarok gyűjtését, valamint a nagy sebességű vízi járművekkel okozott károkat a Hortobágyi Nemzeti Park és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai közös vízi és parti őrszolgálatot ellátva, fokozott jelenléttel igyekeznek megelőzni, illetve felderíteni. Természetvédelmi értéke jelenleg minden megjelenési formájában, egyedenként tízezer forint.

 

(Esti Újság/MTI)