hirdetés

A NASA a vizek egyszarvújához fordult segítségért. A narválok többek közt a klímakutatást fogják segíteni különleges tudásukkal.
narval_061116Az agyaras cethal, ismertebb nevén narvál, az egyik legfurább jószág – hatalmas szarv mered ki fejéből, amiről senki sem tudja pontosan, mire is való. A cetek eme testrészének hossza elérheti a 2,6 métert. Az agyar valójában megnyúlt elülső fog, amellyel az állat érzékeli környezete változásait. Emellett, úgy vélik, a hímek agyarukkal kereshetik táplálékukat és a potenciális partnereket is. A NASA szempontjából viszont most egészen más jelentőséggel bírnak ezek az egyébként rendkívül érdekes állatkák.

Az Oceans Melting Grönland (OMG) nevű projektjükben ugyanis eddig hajók, repülőgépek és különböző repülésre alkalmas eszközök segítségével próbálták feltérképezni az Északi-sarkvidék vizének felmelegedését, valamint az ott lévő gleccserek olvadásának mértékét. De mivel ezek a módszerek túl költségesnek és kevésbé hatékonynak bizonyultak, úgy gondolták, toboroznak néhány tengeri egyszarvút, hogy a rájuk rögzített eszközök segítségével rendkívül egyszerűen felmérhessék az ottani terepet.

Kristin Laidre, a kutatás vezetője elmesélte, a narválok nem a legegyüttműködőbb állatok, viszont az esetek többségében rendkívül hasznosak, hiszen mintegy 1700 méteres mélységig képesek lemerülni, lehetővé téve a tudósok számára, hogy feltárják a mélytengeri jégréteg szerkezetét, illetve a víz hőmérsékletének változásait is.