hirdetés

A Fővárosi Ítélőtábla tegnap jogerősen úgy határozott, hogy 15 napon belül nyilvánosságra kell hoznia a Magyar Nemzeti Banknak az MKB Bank végső vevőinek kilétére vonatkozó adatokat. A jegybank 60 napon belül a Kúriához fordulhat felülvizsgálati kérelemmel.

 

MKB bankJogerősen nyilvánosak az MKB Bank vevőire vonatkozó adatok. A Transparency International Magyarország és a Magyar Narancs újságírója, Böszörményi Jenő által indított perben a Fővárosi Ítélőtábla ma hozott végleges ítéletet, amiben azért kötelezte a Magyar Nemzeti Bankot az adatok kiadására, mert az állam által megvásárolt MKB részvények nemzeti vagyont képeztek és ezért, az Alaptörvény rendelkezései folytán azokat csak átlátható tulajdonosi szerkezetű vevőnek lehet(ett volna) eladni. A perben ismét Karsai Dániel képviselt bennünket – közölte a hírt honlapján a  Transparency International, az ítélet szövege az ott szereplő linken olvasható.

Az MNB júniusban ismertette az MKB Bank új tulajdonosi körét, amely az MKB Bank munkavállalói résztulajdonosi programjának elindítását követően az alábbi ábrának megfelelően néz ki. A két tőkealap, a Minerva által kezelt Metis és a Blue Robin mögött álló végső befektetők kilétét azonban nem hozták nyilvánosságra, ezért folyt gyakorlatilag a per.

A Figyelő júliusi információi szerint a Metis Magántőkealap mögötti egyik nagy magánbefektető a Duna Aszfalt Kft. tulajdonosa, Szíjj László lehet, az üzletember a hírt ugyanakkor nem kommentálta. Szíjjt a hírek szerint több szál is fűzi Mészáros Lőrinc építőipari vállalkozásaihoz. A Figyelő értesülését eddig senki sem erősítette meg.