hirdetés

Évente százalékban mérve két számjegyű mértékben bővül a törvényes marihuánabiznisz forgalma az USA-ban. Számos kisvállalkozás érkezik a piacra, sokan jobb híján a nyilvános tőkepiacról szereznek tőkét. A fűterv bevált. Hatalmas állami bevételek mellett az illegális eladás drasztikusan csökkent, így a drogdílerek feje nem kicsit fáj mostanság. 

orvosi marihuana

Az amerikai elemző  cikk szerint 12,50 dollárért (mintegy 3500 forintért) lehet kapni az USA-ban olyan csokis sütit, brownie-t, amelynek 40 milligramos THC-tartalma a rutinos marihuánaszívókat is meglehetősen feldobja. A marihuán-üzlet virágzik, 50 államból 23-ban engedélyezték már, igaz, sok helyen csak orvosi célokra. A forgalom tavaly 4,6 milliárd dollárról 5,4 milliárdra nőtt, ez 17 százalékos bővülés. Ennek jelentős része nem is maga a marihuána, hanem kiegészítői, hordozói, sütemény, üdítőital, tinktúra, kenőcs.

A fellendülés tovább tart: 2016-ra 24 százalékos növekedést várnak, 6,7 milliárd dollárra mehet fel a forgalom. Sőt, 2020-ra a 21,8 milliárdot is elérheti. Ezért sok kisvállalkozás is megjelenik a piacon. Vannak kimondott sikertörténetek és sztárbefektetők is, mint Snoop Dogg, a hip-hop énekes, aki a zenével keresett pénzének nagy részét a fűbizniszbe fekteti. Többek között marihuánás e-cigarettában utazik.

Mivel azonban az USA szövetségi törvényei szerint a marihuána még mindig illegális, a vállalkozások finanszírozása nehézségekbe ütközik, a bankok nagy ívben elkerülik az üzletágat. A magas adókból és licencdíjakból jól keresnek viszont a legalizáló szövetségi államok. Az úttörők közé tartozó Colorado állam, amelyben már több kannabiszüzlet van, mint Starbucks-kávézó, 2015-ben 135 millió dollárt szedett be, 77 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Washington államban a legalizálás utáni 25-30 dollárról 10,30 dollárra, a feketepiaci szintre esett a legális marihuána grammjának ára, sőt bizonyos esetekben 8 dollár körül is előfordul – tudósított az Mjinews.com. Annak ellenére, hogy az eladásokat még mindig magas, egységesen 37 százalékos adó terheli tavaly júliustól. Korábban magasabb volt az adó, a termelő, a nagykereskedő és a kiskereskedő egyenként fizetett 25-25-25 százalékot.