hirdetés

A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére mobil iglukat szereznek be Nagykanizsán a helyi hajléktalanok biztonságos elszállásolására. A szociális projekt megvalósításához a közelmúltban egymillió forintos támogatást ítélt meg Balogh László, Nagykanizsa polgármestere. Az ötlet egyedi és példás.

 

A mobil iglu eredetileg egy francia mérnök találmánya, és azért hasznos, mert összehajtható, jó hőszigetelésű, vízálló polifoam anyagból készült, könnyen mozgatható, higiénikus, mert egyszerűen tisztítható, tűzálló, és körülbelül 15 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletet biztosít a kinti hőmérséklethez képest.

A Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete azért is javasolta a mobil igluk beszerzését, mert igencsak előnyös befektetésről van szó, miután nincs szükség engedélyeztetési eljárásra, ahogy az igluk technikai kivitelezés szempontjából rendkívül egyszerű eszközök.

A szakemberek úgy becsülik, hogy Nagykanizsán15-20 hajléktalan élhet, akiknek komoly segítséget jelentene, ha beköltözhetnének egy mobil igluba. Balogh László polgármester saját hatáskörben döntött a támogatás odaítéléséről.

Az ötlet egy tragikus eset után fogalmazódott meg. Amikor tavaly ősszel hirtelen betörtek a mínuszok Nagykanizsára, november elején halálra fagyott egy hajléktalan, aki nem volt a helyi hajléktalanszálló lakója. –

A mobil igluk január 15. és 20. között érkeznek Nagykanizsára Csehországból, a legközelebbi mobiliglu-lelőhelyről. Az iglukat a hajléktalanszálló közelében fogják elhelyezni, hogy a látóterükben legyenek, és így vigyázni tudjanak rájuk.

(ajtai)