hirdetés

Április elsején államosította a kormány a szemétszállítást. Így a lakosság mostantól nem az önkormányzati cégeknek, hanem a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek, azaz az NHKV-nak fizet. Az állami cég pedig visszaosztja a pénzt a munkát végző vállalatoknak. Azonban vannak bajok, nem is kicsik, úgy tűnik.

szemétszállítás

A gyömrői hulladékgazdálkodási cég vezetője az RTL Klubnak  nyilatkozva elmondta, hogy az NHKV egyelőre számlázni se tud.

Az önkormányzatok lassan két hónapja semmi pénzt nem kapnak vissza az államtól. Még nagyjából egy-két hónapig tudnak így működni, és ha nem kapnak állami támogatást, akkor lehúzhatják a rolót – mondta Agócs Zoltán cégvezető.

Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke elmondta, a bevétel a működés napi finanszírozására elegendő, így ha a helyzet nem változik hamarosan, sajnos tömegesen maradhat ott a szemét a településeken. Hisz nem csak Gyömrő esetében nem jön a pénz az államtól, amit beszed.

A szemétszállítás a parlamentben is téma volt. Az MSZP szerint csak a cégek jóindulatán múlik, hogy az országot nem lepte el a szemét. Szabó Zsolt, a Nemzetfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint viszont az új rendszer igenis működőképes, és ha beindul, még hatékonyabb is lesz az eddiginél. Eddig azonban még nem igazán történt meg, és még kissé akadozik, döcög, de biztos jó lesz egyszer.

(Fotó: illusztráció, Félegyházi közlöny)