hirdetés

Két nabimiai addax antilopot szállítottak a közép-morvaországi Olomouc állatkertjéből a Nyíregyházi Állatparkba. A két és fél éves Lentilkának és Vanilkának egy nemzetközi védelmi program keretében találtak új lakhelyet.
nabimiai-antilopOlomucban még hét egyed maradt ezekből az antilopokból. Lentilkát és Vanilkát kedd délelőtt deszkából készült ketrecekbe terelték. Az állatkert szakértői szerint – akik az állatokat szállítják – a mintegy 600 kilométeres út nem fog negatívan hatni a két antilopra.

Az olomuci állatkert 1987 óta tenyészt addax antilopokat, amelyek természetes környezetükben, az afrikai Szaharában kihalófélben vannak. Ma már csak a sivatag néhány részén van belőlük egy-egy kisebb-nagyobb csorda – mondta Karla Brecková, az állatkert szóvivője újságíróknak.

A veszélyeztetett addax antilopokat néhány európai állatkertben, köztük az olomuciben, is tenyésztenek, és időnként több példányt visszaengednek a vadonba.

Brecková szerint ezt tette már többször az olmützi állatkert is, és az antilopok adaptációjával nem voltak problémák.

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője, szóvivője elmondta, hogy a nyírségi állatkert több mint tíz éve tartja és tenyészti ezt az antilopfajtát. A beltenyésztés elkerülése érdekében az Európai Fajmegőrzési Program igyekszik folyamatosan cserélni az állatokat.

A most érkező két fiatal egyed az eddig Nyíregyházán élő két nőstényt váltja a tenyésztésben – közölte a szóvivő. Hozzátette, a fiatal állatok egy hónapig karanténban lesznek, ezután engedik össze őket a többi állattal.

Az addax hajdan egész Észak-Afrikában jelen volt, azonban mára a Szaharától északra eső területekről kipusztult, és a sivatagtól délre élő állomány is kis létszámú, elszigetelt populációkra szakadt. Ma addaxszal Csád, Mali, Mauritánia, Niger és Szudán területén találkozhatunk, azonban előfordulása ezeken a területeken – az állat hosszú vándorlásokra való hajlama és az adatok bizonytalansága miatt – inkább csak valószínűnek tekinthető.